Учени в САЩ се заеха да умуват какво да е названието на новия коронавирус, който се появи през декември и бързо се разпространява по света, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Той бе наречен 2019-nCoV, като названието съдържа годината на появата му и абревиатура от английските думи за "нов коронавирус" (New CoronaVirus - б.р.). Названието е трудно за запомняне и произнасяне за разлика от имената на други широко разпространени заболявания като западнонилски вирус, лаймска болест и ебола.

"2019-nCoV - просто се отронва от езика ви, нали?", шегува се Тревър Хоп от университета на Северна Каролина в Грийнсбъро, който изучава историята на имената на болестите.

Учените все още изучават новия коронавирус, така че е трудно да му измислим хубаво име, каза Хоп. Настоящето название е временно, смята д-р Нанси Месониър от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ.

Много медии пренебрегват тромавото наименование 2019-nCoV и го наричат просто "нов вирус" или "нов коронавирус". Тъй като вирусът започна да се разпространява от Ухан, често го наричат "вирус от Ухан", "коронавирус от Ухан" и дори "грип от Ухан". Така се следва традицията заболяванията да получават имената си от градовете, страните или регионите по света, където се проявяват първоначално. Западнонилският вирус е кръстен на района Западен Нил в Уганда, лаймската болест носи името на Олд Лайм, щата Кънектикът. Ебола се появява за пръв път в село край р. Ебола, която тече близо до село Ямбуку в Африка, където първоначално е открита. Името беше дадено по две причини. Ебола означава черно в превод (което изследователите установяват, че е подходящо зловещо за болестта).

Такъв начин за именуване обаче понякога е подвеждащ, защото пандемията от грип от 1918 г. е наречена "испански грип", макар че според учените заразата не започва от Испания.

Има примери на доста болести, които получават названията си от имената на учените, които първи ги описват. Такъв е случаят с Алцхаймер, Паркинсон и Турет.

Грипните вируси

Имената на грипните вируси са по-ясно свързани с появата им. Както сме учили в училище, в периодичната таблица с химически елементи Н е водород, а N е азот, но това не е така при вирусни щамове. H в H1N1 означава хемаглутинин, а N за невраминидаза, а промените в тези молекули ще повлияят на имунитета срещу заболяване и имунната защита на организма. Всяка от тези вариации - от H1N1 до H5N2, са малко по-различни, изискват различен имунен отговор от страна на организма и различна ваксинация. Това ,опростено казано, ни казва защо се нуждаем от ваксинация срещу грип по-редовно от морбили или коремен тиф, например, отбелязва специализираната интернет страница passporthealthusa.com.

Но изборът на име трябва да се прави внимателно. Имената на болести като SARS (Тежък остър респираторен синдром) могат лесно да се асоциират с болестта и да обяснят какво я причинява, докато други като GRID (Gay-related Immune Deficiency), което е първоначалното име за ХИВ, са подвеждащи.