Паметникът на Борис Сарафов, който партията на българския вицепремиер Красимир Каракачанов иска да купи, е собственост на град Скопие и никой друг освен столичната община не може да го вземе, съобщава северномакедонският сайт Плусинфо, предаде БТА.

Паметникът на революционера бе отстранен от мястото пред сградата на външното министерство поради строителни работи още през 2016 г. Той е цял и не е претопен, както се говореше в обществото, съобщили източници на сайта. Според някои от тях монументът се намира в Института "Рудници и желязо".

Паметникът, висок 5 метра, който стоеше върху триметров постамент, беше отстранен от мястото си на 10 декември 2016 г. Тогава от общината не съобщиха защо е отстранен и къде е преместен.

От общината на Скопие, която е отговорна за паметниците от проекта "Скопие 2014", не са отговорили на въпроса на Плусинфо къде се намира паметникът, макар че са обещали. Не са отоворили и от община Център, на чиято територия бе поставен паметникът, а въпросът е бил ще се разреши ли на българския вицепремиер да купи паметника.

Преди няколко дни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов декларира пред Скопие желанието си да изкупи демонтирания паметник и възнегодува, че ще бъде сменено името на улицата, кръстена на Борис Сарафов.

"Тази улица няма да носи името на революционера, който заедно с Анастас Лозанчев и Даме Груев беше в щаба на Илинденското въстание. Е, за Борис Сарафов нямаше съмнения, че е българин. Както и за останалите в това въстание. Дали пък точно това не е предизвикало промяната в името? Този мъж е военен ръководител на Илинденско-Преображенското въстание в Битолски революционен окръг. Единствената му "вина" за тези в Скопие очевидно е, че е българин и че е офицер от българската армия. Нека им напомня също така, че заедно с Гоце Делчев, Борис Сарафов е възпитаник на българското военно училище в София. С какъв аршин мерите? Единия обявявате за македонец, а неговия събрат Борис Сарафов изхвърляте демонстративно от историята си. След като махнаха тихомълком и неговия паметник преди време, това е вторият ясен жест от страна на управляващите в Северна Македония", заяви военният министър.