Според първоначалната оценка на американски военен екип Иран или поддържани от него подставени лица са използвали експлозиви срещу четири кораба, закотвени край брега на Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на официален американски източник, пожелал анонимност.

Два саудитски и един норвежки танкер претърпяха щети край ОАЕ, като саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих каза, че става въпрос за атака с цел саботаж. Според външното министерство на ОАЕ обект на саботаж са били четири търговски кораба, припомня БТА.

Според него всеки от корабите е имал дупка от 1,5 до 3 метра в диаметър близо или точно под ватерлинията. Американският военен екип смята пробойните са причинени от експлозивни заряди.

ОАЕ поискаха от САЩ съдействие за разследването на причините за щетите, които представители на страни от Персийския залив определиха като саботаж.

Според досегашните данни пострадали са два саудитски танкера, един норвежки и един бункероващ танкер, закотвен край брега на ОАЕ.

САЩ изпратиха допълнителни кораби и бойни самолети в региона. ООН призова всички заинтересовани страни към сдържаност в името на регионалния мир.

Междувременно Организацията на обединените нации (ООН) призова всички заинтересовани страни да проявят сдържаност след предполагаемите случаи на саботаж срещу танкери край бреговете ОАЕ.

В изявлението на ООН се призовават "всички заинтересовани страни да проявят сдържаност в името на регионалния мир, включително и чрез осигуряване на сигурността на корабоплаването".

САЩ предупредиха, че "Иран или негови подставени лица" може да атакуват корабоплаването в региона. Вашингтон изпраща самолетоносач и бомбардировачи Б-52, за да се противопостави на предполагаемите заплахи от Техеран.

Иранското външно министерство призова за изясняване на случая и заяви, че може да става дума за "конспирация на недоброжелатели" и "авантюризъм на чужди (за региона) сили", които целят да навредят на стабилността и сигурността в региона на Залива.