Петорката" международни посредници придумва Иран и САЩ да седнат на преговорната маса, пише "Независимая газета" по повод вчерашната виртуална среща на световните сили, ангажирани в ядрената сделка с Техеран, предаде БТА.

Сделката предвиждаше Иран да ограничи ядрената си програма, в замяна на което постепенно ще бъдат вдигани санкциите срещу тази страна. През 2018 г. обаче САЩ се оттеглиха от споразумението, а Иран заяви в отговор, че няма да изпълнява някои от договореностите, напомня печатът. Онлайн консултации по Съвместния всеобхватен план за действия по иранската ядрена програма (СВПД) се състояха вчера за пръв път след изборите в Америка. Проявата целеше да подготви друга важна дипломатическа среща за СВПД на ниво външни министри, планирана за края на декември, посочва "Независимая газета".

ЕС и водещите страни в общността бяха осъдили неотдавнашната екзекуция на иранския опозиционен журналист Рухола Зам. Франция, Великобритания и Германия обаче не сметнаха за нужно да прехвърлят конфликта и върху преговорите по ядрената програма на Техеран.

Иран пък има друга "болна тема", по която би желал ясна позиция от ЕС - убийството на иранския ядрен физик Мохсен Фахризаде през ноември. Макар и косвено, президентът на Иран Хасан Рохани обвини за престъплението САЩ. Но ЕС и петте страни, подписали СВПД, не подкрепят официално това гледище на Техеран и явно не целят конфронтация със САЩ, а се стремят да върнат Вашингтон в ядрената сделка.

Това навярно ще е ключовият въпрос на министерската среща през декември, пише "Независимая газета". Техеран има интерес да бъдат вдигнати антииранските санкции, но не желае това да стане на всяка цена. Така че срещата се очертава трудна. Защото резултатът ще зависи не толкова от страните, участващи в нея, колкото от САЩ, изтъква изданието.

Неформалната среща на външните министри за ядрената сделка ще се проведе онлайн на 21 декември и в нея ще участва първият дипломат на Русия Сергей Лавров, информира външното министерство на Русия. Според ведомството Москва има намерение да работи съвместно с другите участници в СВПД за "непрекъснато реализиране" на това споразумение, съобщават ТАСС и агенция РЕГНУМ.

Възможното връщане на Вашингтон в ядрената сделка, след като в Белия дом се настани като президент Джо Байдън, може да предизвика изненадващи последици. Нищо чудно вместо подновяване на конструктивното взаимодействие между страните, подписали СВПД (Иран, Русия и Китай, от една страна, и "европейската тройка" и САЩ, от друга), сред тях да започне разцепление по повод иранските договорености с МААЕ, прогнозира "Комерсант".

След убийството на Фахризаде иранският парламент гласува закон, чието изпълнение фактически ще унищожи всички договорености в рамките на ядрената сделка. Защото Техеран ще се откаже от допълнителния протокол с МААЕ, ще повиши нивото на обогатяване на уран до 20 процента, ще задейства за целта стотици центрофуги в Натанз и Фордо, ще открие завод за производство на метален уран в Исфахан и ще възстанови 40-мегаватовия реактор с тежка вода в Арак. Впрочем президентът Рохани, чиято администрация не одобрява закона, не може директно да го отхвърли, но още не го е подписал, припомня всекидневникът.

Междувременно вчера САЩ отново разшириха списъка със санкции срещу Иран, добавя "Комерсант".

Първопричина за всички трудности в осъществяването на СВПД станаха контрапродуктивните действия на САЩ. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, пише "Известия", цитирайки съобщение на своя телевизионен канал. Захарова призова Вашингтон да спре натиска върху Техеран. По думите й едностранните американски санкции нарушават договореното в рамките на СВПД и нанасят удар по иранския народ, допълва вестникът.

Иранските ръководители мечтаят за надмощие в ислямския свят. Те искат да получат ядрено оръжие като гаранция за сигурност срещу всеки враг, а не, за да водят ядрена война, отбелязва в анализ "Новая газета". При все това "маниерът на иранските политици да заплашват враговете си налага впечатлението, че те стоят с вдигнат меч в ръка. Ами ако вместо меч грабнат ядрено оръжие? За иранците създаването на ядрено оръжие е въпрос на национална гордост. Първата суперсила в древния свят не може да изостане от други страни, сдобили се вече с бомбата", разсъждава изданието.

"Кой може да гарантира, че хора, отправяли цял живот призиви за джихад и мъченическа смърт, няма да рискуват и да използват създаденото от тях оръжие?", пита "Новая газета".