В Украйна може да протече нова мобилизация, предупреди в интервю за SkyNews председателят на президентската партия "Слуга на народа" - Давид Арахамия. Причината за това е заплахата от страна на Беларус, обясни той.

Разполагането на руско тактическо ядрено оръжие на територията на северната съседка на Украйна, за което обяви Владимир Путин, може да провокира ескалация от беларуска страна.

"Това може да означава мобилизиране на повече хора в армията. На нас ни трябват минимум още 8 бригади, за да контролираме линията на фронта. Границата с Беларус е над 1000 км", каза Арахамия, цитиран от украинската държавна агенция УНИАН.

Той все пак добави, че няма нужда от предварителна паника- Председателят на "Слуга на народа" заяви, че засега украинското висше ръководство не вярват, че тази заплаха от руско ядрено оръжие е реална, но Киев трябва да е готов за всичко.

"Ние не вярваме, че може да се случи, но никой не знае. В продължение на една година разбрахме, че никой не знае какво може да стане. Никой не вярваше, че Русия може да нападне в такъв мащаб, но те го направиха", коментира Арахамия.

На 25 март Путин съобщи, че в Беларус се подготвя хранилище за ядрено оръжие. Планирано е изграждането му да завърши в началото на юли. Президентът на Русия каза още, че Москва прави това по примера на САЩ, пише УНИАН.

Германия и редица европейски страни в отговор обвиниха Путин в опит за "ядрена заплаха", а Берлин напомни на Беларус, че страната е поела ангажимента да бъде свободна зона от ядрено оръжие.

От ЕС предупредиха пък, че ще наложат нови санкции на Минск, ако на територията на страната бъде разположено ядрено оръжие.

Междувременно пък съветникът на Зеленски - Михаил Подоляк, съобщи, че се подготвя евентуална среща или разговор Зеленски-Дзинпин,

коментира сценарии за постигане на мир и заяви, че Украйна я устройва да запази границите си от 1991 г. и няма нужда от разширението им. В интервюто за УНИАН Подоляк съобщава, че върви "подготвителна работа" за бъдещ разговор на високо ниво Китай-Украйна.

"Провеждаме подготвителна работа и мисля, че Китай, рано или късно, анализирайки работното посещение в Москва, и въобще събитията, свързани с войната и с много твърдата позиция, която заемат нашите партньори, ще отдаде значимото на диалога с Украйна", заяви Подоляк.

"Не Русия се явява модератор на процесите. Такъв модератор се явява Украйна, проукраинската коалиция, начело със САЩ и Великобритания, и отделно ЕС. Съответно, Китай, който се опитва да влезе в глобалния дневен ред на фона на войната в Украйна, допуска грешни ходове от гледна точка на логистиката. За да стане действително Пекин един от модераторите на следвоенния мир, е необходимо да разговаря не с Путин, а само с Украйна. Не Путин определя вече как ще се развиват събитията занапред", коментира той визитата на Си Дзинпин в Москва.

Подоляк прогнозира, че веднага щом войната свърши за Украйна в границите й от 1991 г., в Русия ще започне процес на обновление и смяна на властта. Но в момента Подоляк не вижда условия за такава ситуация.

"На този етап елитите /б.р. - в Русия/ не са готови за вътрешен дворцов преврат, те са уплашени, депресирани и разкъсвани от вътрешни съмнения. В момента елитите не са готови да оценяват всички дългосрочни и даже средносрочни негативни последици за Русия. Затова все още мислят, че Путин все пак ще се измъкне и те ще получат някакви дивиденти", каза още съветникът на Володимир Зеленски.