Генералният директор на окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала в Запорожие Игор Мурашов, който бе пленен от руски патрул, е бил освободен, съобщиха в канала си в Телеграм от "Енергоатом" - украинската държавна агенция, която отговаря за централата.

Информацията бе потвърдена и от генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

Мурашов бе задържан на път от най-голямата в Европа атомната електроцентрала към град Енергодар около 16 ч. местно време на 30 септемри. В града живеят голяма част от хората, които работят в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Украинският персонал продължава да работи в съоръжението при условия, които според МААЕ излагат на риск сигурността на централата. Мурашов е бил изведен от колата и със завързани очи бил откаран в неизвестна посока.

Украйна обвини Русия за задържането Игор Мурашов, като окачестви това действие като терористичен акт. 

МААЕ съобщи в събота, че се е свързала със "съответните власти", без да споменава поименно Русия, и заяви, че е била информирана, че Мурашов е "временно задържан".

Късно снощи директорът на Запорожката АЕЦ е бил оставен на територия, контролирана от Украйна. Игор Мурашов вече е в безопасност и се намира във Външния кризисен център на ядрената централа, допълват от Енергоатом.

"Приветствам освобождаването на Игор Мурашов. Получих потвърждение, че той благополучно се е върнал при семейството си", написа пък Гроси.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела, при който бяха нанесени щети на част от сградите, намиращи се на територията на централата, а МААЕ призова за създаването на защитна зона около съоръжението, за да бъде намален рискът от сериозна авария. Очаква се тази седмица Гроси да проведе разговори с Киев и Москва.