Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва излезе от затвора, след като съдия разпореди той да бъде освободен, съобщиха световните информационни агенции. Федералната полиция трябваше "спешно" да се съобрази с разпореждането, се казва в решението.

74-годишният Лула да Силва беше вкаран в затвора през април 2018 г., след като беше осъден за корупция и пране на пари. Първоначалната му присъда от 12 години беше по-късно намалена на 8 години и 10 месеца.

Пускането му е следствие на решението на Върховния съд на Бразилия от четвъртък, което отмени задължителното задържане на осъдени, загубили първото обжалване на делото си. Бившият президент все още обжалва присъдата, с която беше изпратен в затвора във връзка с предполагаемата покупка на крайбрежен апартамент в щата Сао Пауло.

Да Силва беше президент от 2003 до 2010 г. и беше смятан за фаворит за изборите през 2018 г., но присъдата му попречи да издигне кандидатурата си.

Снимка: AP/БТА

При излизането си той беше посрещнат от ентусиазирана тълпа от негови привърженици, след като напусна затвора вчера, съобщиха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА. Хиляди, някои просълзени от радост, го приветстваха пред сградата на федералната полиция в Куритиба, където той изтърпяваше присъда си.

Снимка: AP/БТА

"Искам да продължа да се боря за подобряването на живота на бразилския народ", заяви пред събралите се бившият държавен глава, който нарече настоящия президент Жаир Болсонаро "елитист" и го обвини в "криминализиране на левицата".

До него беше застанала новата му приятелка, социоложката Розанжела да Силва, за която той смята скоро да се ожени. Речта му беше прекъсвана неколкократно от възгласи: "Лула, обичам те".

Осъждането на Лула да Силва му попречи да участва в президентските избори през октомври 2018 г. и отвори пътя за избирането на десния кандидат Болсонаро, който назначи съдията по случая Сержио Моро за министър на правосъдието.

Освобождаването на бившия президент обаче е само временно, докато не приключи обжалването на присъдата му.

Освен Лула, други 5000 затворници също могат да излязат на свобода по силата на решението на Върховния съд, което променя радикално изпълнението на наказанията в Бразилия, отбелязва Франс прес. Сред тях има много осъдени в рамките на разследването за корупция "Автомивка", което разтърси цялата политическа класа в страната.