Лица, които извършват сексуални престъпления срещу деца в американския щат Луизиана, могат да бъдат принуждавани по съдебен път да се подложат на хирургическа кастрация по силата на законопроект, одобрен от законодателите в този щат, предаде Ройтерс.

Агенцията допълни, че това би била първата по рода си мярка в Съединените щати, ако губернаторът на Луизиана Джеф Ландри подпише документа и така го превърна в закон.

Законопроектът, който беше приет с огромно мнозинство в понеделник, ще позволи на съдиите да издават заповеди за хирургическа кастрация на обвиняеми, осъдени за тежки сексуални престъпления като изнасилване на деца под 13-годишна възраст.

Сега законопроектът ще бъде представен на губернатора Ландри, който е от Републиканската партия. За момента от канцеларията му не са отговорили на запитването на Ройтерс дали той възнамерява да подпише новия щатски закон.

Няколко американски щата, сред които Луизиана, Калифорния и Тексас, вече имат закони, които дават право на съдиите да постановяват химическа кастрация в някои случаи. Тази мярка включва прием на лекарства, блокиращи хормоните.

Проектозаконът за хирургическата кастрация изисква мнение от назначен от съда медицински експерт, което да определи, че обвиняемият е "годен за тази операция", преди съдията да разпореди интервенцията, уточнява Ройтерс.