Причината- скандал в Белия дом, който излезе на първите страници на вестниците, предаде Ройтерс, като цитира служител на Белия дом. Назначението на Лернър в екипа на Пенс беше едно от най-краткотрайните в Белия дом, известен с честата смяна на служителите.

Това е първият подобен случай, засягащ вицепрезидента Пенс, който се старае да не бъде замесван в конфликтите. В петък канцеларията на вицепрезидента обяви, че Джон Лернър, високопоставен помощник на постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, е назначен за главен съветник на Пенс по външнополитическите въпроси.

В неделя вечерта канцеларията съобщи, че той е подал оставка. В петък, докато Пенс и високопоставените му съветници били на осемчасов полет до Перу за срещата на върха на двете Америки, президентът на САЩ Доналд Тръмп бил информиран погрешно, че Лернър е член на движението "Никога Тръмп" - републиканци, които се противопоставят на президента.

На вътрешнопартийните избори за определяне на кандидата на Републиканската партия Лернър подкрепи Марко Рубио. Пенс се обадил по телефона на Тръмп и намалил напрежението, съобщава служителят на Белия дом. Кратката драма достигна до обществеността вчера, след като американският новинарски портал Аксиос съобщи, че Тръмп първоначално наредил на началника на канцеларията си Джон Кели да го уволни и попитал защо Пенс го е избрал.

След това в неделя вечерта Лернър предложил да подаде оставка, "за да намали до минимум конфликтите и вътрешните драми", съобщава служителят на Белия дом. Пенс решил, че това е най-добрият вариант. Лернър се връща на работа при Хейли.