Полицията е задържала няколко души във връзка с вчерашните нападения в Осло, при които загинаха 93 души, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на независимия телевизионен канал Те Ве 2 и на онлайн изданието на вестник "Верденс ганг". Арестите са били извършени в Осло. От полицията нямаше потвърждение на тези съобщения.
В петък ултрадесният националист и твърд противник на марксистите и мюсюлманите Андреш Брайвик взриви кола бомба пред офиса на премиера на Норвегия, а след това разстреля хладнокръвно 85 души на о. Ютьоя, където бяха на лагер младежи от управляващата Работническа партия. Атентаторът бе заловен часове по-късно и направи самопризнания.

По-рано днес бе съобщено, че норвежката полиция е започнала акция в Осло, свързана с вчерашните нападения. Според анонимни източници в операцията участва специализираната контратерористична полицейска част Делта. Полицията бе предупредила, че вероятно ще предприеме вторични акции, за да се увери, че няма допълнителни заплахи.

Няколко часа по-късно полицията освободи задържаните шестима души, съобщи Франс прес. След като били разпитани, задържаните били освободени, тъй като няма основания да им бъдат предявени обвинения, съобщил говорител на полицията. При извършените обиски в едно от северните предградията на Осло не са били намерени експлозиви, както било очаквано преди операцията.

Същевременно стана ясно, че общия брой на жертвите при вчерашните две нападения в Осло стана 93, след като един от ранените почина в една от болниците в норвежката столица, предаде ДПА. Починалият е бил тежко ранен на остров Ютьоя. Според директора на норвежката полиция Свайнунг Спонхайм при вчерашните нападения са били ранени близо 100 души

В същото време служители на европейски служби за сигурност са засекли повишена активност в интернет на членове на крайно десни групировки, в това число на т. нар. "нови рицари тамплиери", съобщи Асошиейтед прес, като се позова на източници, пожелали анонимност. В няколко европейски страни се води разследване на твърденията, че обвиненият в терористичните актове в Норвегия Андерш Беринг Брайвик, е бил член на "новите тамплиери" и по всяка вероятност е участвал в тяхна сбирка, състояла се през 2002 г. в Лондон.
Засега няма сведения Брайвик да е попадал в полезрението на европейски служби за сигурност, посочва АП. Английската лига за отбрана, която се обявява против "разпространението на исляма", се разграничи днес от действията на Брайвик, посочва АП.

По късно днес директорът на полицията в Осло Свайнунг Спонхайм обяви, че на летния младежки събор на остров Ютьоя е трябвало да има охрана от един полицай, но не известно дали той е бил там, когато Андерш Беринг Брайвик открил огън с автомат срещу събралите се младежи, съобщи Ройтерс. Този факт допълва поредицата от "случайности", заради които специалният екип на полицията за борба с тероризма пристигнал на острова 85 минути след като било получено съобщение за стрелбата, посочват световните агенции. На екипа били необходими 30 минути, за да се придвижат до острова с автомобил, тъй като полицейският хеликоптер не бил готов за полет. При пристигането полицаите се опитали да пресекат канала между сушата и острова с лодка, която не била достатъчно голяма, за да побере всички членове на екипа заедно със снаряжението им. Това наложило допълнително забавяне, докато бъде намерен по-голям катер.

Когато се предал на полицаите, Брайвик разполагал с голямо количество муниции за автомата и пистолета, с които бил въоръжен, съобщил Спонхайм на пресконференция. Той добавил, че все още не е ясно колко души за участвали в летния събор на младежката организация на Норвежката работническа партия. По непълни данни на острова е имало най-малко 500 души.

Последна актуализация в 21.00 ч.