Оскверниха паметника в Охрид на загиналите българи при потъването на кораба "Илинден" преди 11 години. Разрушена е стилизираната капка, в която са преплетени 15 метални рози, които припомняха инцедента.

Корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро през септември 2009 г. Трагедията отне живота на 15 български туристи. Пътническият кораб потъна на 200 метра от брега с 55 българи на борда - повечето възрастни хора, на които е било трудно да реагират. 40 наши сънародници бяха спасени. Тогава намиращият се наблизо кораб "Александрия" незабавно се притече на помощ.

Българското външно министерство излезе с остра реакция.

"Министерството на външните работи изразява дълбоко възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняване на паметника на жертвите от кораба "Илинден" в Охрид. Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо." - се казва в изявление на МВнР.

"Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност", пише още в позицията на външно министерство.

Вандалският акт съвпада с обтегнатите отношения между двете страни след като България блокира започването на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Това обаче не е първият такъв инцидент. През март 2013 г. паметната плоча в памет на загиналите българи при трагедията с кораба "Илинден", осъмна надраскана с пречупени кръстове и други нацистки символи. Това стана в деня, когато във Ватикана тогавашния български президент Росен Плевнелиев и македонския му колега Георге Иванов се бяха разбрали да се срещнат в най-скоро време в Охрид.