Три товарни кораба днес напуснаха украинските черноморски пристанища, след като са били натоварени, съобщи системата за следена на корабния трафик MarineTraffic, цитирана от Ройтерс и БТА. 

Съдовете използват временния "хуманитарен коридор", който беше очертан от Киев, след като Русия се отказа от споразумението, което позволяваше безопасно преминаване на украинския износ.

Вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков заяви миналия месец, че три товарни кораба са се насочили към украинските черноморски пристанища за по-нататъшен износ на храни и стомана.

Те трябваше да натоварят 127 000 метрични тона селскостопански продукти и желязна руда за Китай, Египет и Испания.

След като нахлу в Украйна миналата година, Москва затвори черноморските пристанища от един от най-големите световни доставчици на зърно, което Киев и западните му поддръжници нарекоха опит да използва световните доставки на храни като средство за изнудване.

Москва заяви, че пристанищата могат да бъдат използвани за доставки на оръжия. От юли 2022 г. пристанищата бяха отворени отново по силата на споразумение, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, която позволи на Русия да инспектира товара на корабите. Москва се отказа от сделката година по-късно и отново наложи блокада, като заяви, че исканията ѝ за по-добри условия за собствения й износ на храни и торове са били пренебрегнати, припомня Ройтерс.