Все още е невъзможно да се каже дали ще има търговска сделка между Европейския съюз и Великобритания преди крайния срок 31 декември, заяви високопоставен представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Преходният период на Великобритания след излизането й от ЕС приключва на 31 декември и ако дотогава тя не договори търговско споразумение с ЕС, ще има мита и квоти в търговията помежду им, което ще навреди и на двете икономики, припомня агенцията.

"Значителни пречки остават по трите ключови въпроса", каза еврочиновникът, имайки предвид рибарството, държавните помощи и бъдещото решаване на спорове. - "Невъзможно е да се каже дали ще има сделка", подчерта той.

По думите му вотът в четвъртък в британската Камара на общините по законопроекта за вътрешния пазар и финансовия законопроект, които могат да подкопаят съществуващия договор за Брекзит, може да навреди на преговорите.

Друг европейски дипломат, цитиран от Ройтерс, също съобщи, че разногласията по риболовните права, уреждането на спорове и пазарната равнопоставеност продължават след преговорите през уикенда. По думите му Великобритания не е направила необходимия избор в областта на лоялната конкуренция и най-вече в рибарството. Според този дипломат съдържанието на евентуалното търговско споразумение взима превес над графика за постигането му.

Британският в. "Сън" пише в днешното си издание, че премиерът Борис Джонсън е готов да се оттегли от преговорите, ако ЕС не се съгласи да отстъпи. Според информацията той може "до часове" да информира Брюксел за решението си и да последва обявяване на Брекзит без сделка. А утре Джонсън може да направи официално обръщение към нацията по този важен въпрос.

"Наистина това е краят на играта. Ако до края на играта в понеделник няма раздвижване, ще възникне въпроса дали си струва да продължим. Няма да се поддадем на исканията ЕС, които ни пречат да си върнем контрола върху правилата по които живеят британците. Толкова е просто", коментира пред "Сън" източник, близък до премиера.