Федерални агенти арестуваха още един от нападателите срещу Капитолия, чиито лица обиколиха медиите в цял свят - мъжа с бизонските рога и кожа на главата, предаде Ройтерс. Срещу десетина души са повдигнати обвинения след щурма срещу сградата на Конгреса. ФБР призова обществото да помогне за идентифицирането на участниците в безредиците.

Вчера стана ясно, че е арестуван Адам Джонсън от Флорида. Мъжът бе заснет да изнася председателската катедра от Камарата на представителите. 36-годишният Джонсън бързо бе идентифициран в социалните мрежи, а в. "Брадънтън хералд" съобщи, че той е от град Париш, на около 40 км южно от Тампа. 

Днес стана ясно, че другата "знаменитост" - Джейкъб Антъни Чансли, известен като Джейк Анджели, който се озова на челно място в медиите и социалните мрежи с кожената си шапка с рога, боядисано лице, гол до кръста и размахващ двуметрово копие със знамето на САЩ, се е предал сам в полицията. Той е обвинен за незаконно нахлуване и проява на насилие в Капитолия, уточнява Франс прес, позовавайки се на министерството на правосъдието.

Родом от Аризона, този трийсетинагодишен мъж е забелязван неведнъж на демонстрациите в подкрепа на Тръмп във Финикс през последните месеци, на които всеки път е с прочутата си шапка.

Той се представя за "дигитален войник на КюАнон" (QAnon), движението на привърженици на конспиративни теории, за което Доналд Тръмп е герой и което разглежда щурма на Капитолия в сряда като триумф.

АФП разкри, че има и трети арестуван - Дерек Еванс, член на щатския парламент в Западна Вирджиния, който се беше заснел как нахлува със сила в Конгреса с викове "Дерек Еванс е в Капитолия!". Той е задържан вчера в дома си и днес е обвинен в незаконно нахлуване и проява на насилие.

Сред лицата с повдигнати обвинения, са мъж, който имал 11 коктейла молотов в колата си, паркирана близо до Конгреса, друг, който нападнал с юмруци полицай от Капитолия и трети човек, влязъл с огнестрелно оръжие в района на Конгреса.

Вчера полицията съобщи за ареста на Ричард Барнет, който беше фотографиран с крак на бюрото на демократката Нанси Пелоси. Днес председателката на Камарата на представителите обвини поддръжниците на президента Доналд Тръмп, щурмували Капитолия, че са избрали принадлежността си към бялата раса вместо демокрацията.

На онлайн среща със свои избиратели от Сан Франциско демократката отправи критики срещу предимно белите поддръжници на Тръмп, щурмували Конгреса по време на заседанието за утвърждаване на победата на новоизбрания президент Джо Байдън.

"За света беше откровение да види, че в нашата страна водена от този президент, за момента, има хора, които са избрали принадлежността си към бялата раса пред демокрацията", заяви Пелоси.