Двама души бяха арестувани във връзка с издирването на двама укриващи се членове на крайнолявата организация "Фракция Червена армия (RAF) в Берлин, съобщи тази сутрин държавната криминална полиция на провинция Долна Саксония, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В момента се изяснява самоличността на арестуваните, каза говорителка след мащабната акция в столичния квартал Фридрихсхайн.

При извършването на ареста на едно място са се чули изстрели, но никой не е пострадал, каза говорителката.

Претърсванията започнаха в 07:30 (0630 GMT) с участието на служители на реда от националната и градската полиция. Издирваните са Ернст-Фолкер Щауб и Буркхард Гарвег, заподозрени терористи от ФЧА, които все още се укриват.

Властите издирват бегълци от ФЧА, известна още като Група Баадер-Майнхоф (Baader-Meinhof Group), повече от 30 години.

Няколко дни преди днешните арести беше арестувана заподозрената крайнолява терористка от ФЧА Даниела Клете. 65-годишната Клете е арестувана в понеделник вечерта в апартамента си под наем в Берлин. Тя беше бегълка в продължение на 30 години и беше открита да живее под фалшиво име в центъра на германската столица.

Властите обвиняват тримата в опит за убийство и поредица от тежки грабежи между 1999 и 2016 г.

ФЧА е основана през 1968 г. от крайнолевите екстремисти Андреас Баадер, Гудрун Енслин и Улрике Майнхоф и членовета й са активни през 90-те години. Известна е още като бандата Баадер-Майнхоф. Членове на "Фракция Червена армия" убиха общо повече от 30 души. Организацията се разпусна през 1998 г.

Подобно на Клете, Щауб и Гарвег принадлежаха към третото поколение на бившите членове ФЧА. През активния период на организацията са убити тогавашният шеф на "Дойчие банк" Алфред Херхаузен (1989) и шефът на "Тройханд" Детлев Карстен Роведер (1991), а шофьорът на Херхаузен е тежко ранен.

Групата оправдаваше атаките си тогава с желание да бъде разрушен капиталистическия обществен ред в Западна Германия. Има широко разпространени спекулации, че левите екстремисти са били частично финансирани от комунистическата източногерманска държава и нейната тайна полиция ЩАЗИ.