Премиерът на Унгария Виктор Орбан поздрави днес Владимир Путин за победата му на президентските избори в Русия като приветства поддържането на диалог "дори в труден геополитически контекст", съобщи говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в социалната мрежа "Екс".

"Убедени сме, че поддържането на диалога е необходимо условие за скорошното постигане на мира", пише Орбан в поздравителната си телеграма до Путин. Освен това унгарският премиер изразява готовност за разширяване на сътрудничеството с Русия в областите, които не са ограничени от международното право.

Орбан е първият засега единствен европейски лидер, който поздравява Путин за преизбирането му за президент. Той остана близък до Русия въпреки нейната пълномащабна инвазия в Украйна.

Руският президент бе преизбран с над 87 процента от гласовете на изборите, произведени в края на миналата седмица, според официалните резултати, публикувани днес.

Позицията на Унгария за пореден път контрастира с тази на останалите държави от ЕС. Те заклеймиха изборната победа на Путин, който обаче бе поздравен от редица свои съюзници - от Китай през редица африкански страни до Куба, отбелязва АФП.