Вчера президентът Владимир Путин обяви, че Русия е изпитала успешно свръхзвуковата оръжейна система "Кинжал", която той определи като "непобедимо оръжие".

В коментар пред телевизия "Фокс нюз" Помпео заяви, че нищо от речта на Путин пред депутатите за новите видове руско оръжие на 1 март не го е учудило. Той изтъкна, че темата се следи много внимателно както от ЦРУ, така и от Пентагона и американците могат да бъдат сигурни, че службите са ориентират добре в руските оръжейни програми. По думите на Помпео, ако Русия и Китай усъвършенстват оръжейните си системи, то САЩ трябва и ще осигурят адекватен отговор. 

Междувременно американският министър на отбраната Джим Матис, който е на посещение в Оман, каза, че новите руски оръжия оставят Вашингтон безразличен.

"Когато погледнах откъсите от онова, което Путин представи, не виждам никаква промяна в руския военен капацитет и не виждам системите, за които той говори, да променят съотношението на военната сила. Те не налагат никаква промяна в нашата политика на разубеждаване", изтъкна той и нарече речта на Путин "разочароваща, но не и изненадваща".