При кървавата трагедия през февурари загинаха 17 души, повечето от които ученици, застреляни хладнокръвно от 19-годишен бивш възпитаник на училището.

Протестът във Вашингтон беше определен като най-масовия от войната във Виетнам, предаде БНТ. 

Ема Гонзалес от Паркланд - една от оцелелите при масовата стрелба в Паркланд, Флорида, използва мълчанието като оръжие, когато се изправи на подиум пред множеството. 

"Откакто излязох на този подиум минаха 6 минути и 20 секунди - времето, за което бяха отнети 17 човешки живота. Стрелецът всеки момент ще захвърли оръжието си, ще се смеси с бягащите ученици и ще си тръгне свободен само час преди да бъде арестуван. Борете се за живота си, преди това да се превърне в нечия друга работа", заяви момичето.

Саманта Фуентес, която е простреляна в бедрото, а на лицето ѝ все още стои белег от шрапнел при стрелбата, пък беше толкова развълнувана, че повърна по време на речта си, но продължи:

"Имам още една молба. Днес е рожденият ден на Ник Дуорет, който беше убит безсмислено пред очите ми. Искам да запеем заедно - Честит рожден ден!".

След това хиляди хора запяха със сълзи в очите.

Изненадваща поява направи 9-годишната внучка на бореца за правата на чернокожите Маритин Лутър Кинг. Йоланда Ренее Кинг заяви:

"Дядо ми имаше една мечта - четирите му деца да не бъдат съдени според цвета на кожата им, а според техния характер. Аз имам една мечта - достатъчно е. Този свят трябва да е без оръжия, точка! Разпространете това послание, ще бъдем различно поколение".

Независимо от дългосрочния ефект движението "Марш на нашия живот" е първата голяма заявка на американците, родени след 99-а година, които представиха нов модел на протест. Шествията в над 800 града бяха мощен вик срещу насилието с оръжия, в очакване политиците да се вслушат в думите им.

"Гугъл" стана поредната компания, която се присъедини в борбата за повече контрол върху оръжията в Съединените щати и от април забранява всички видеоклипове в социалната мрежа YouTube, които съдържат инструкции за сглобяване на оръжия.