Президентът Джо Байдън направи изявление след края на втория процес за импийчмънт срещу предшественика му Доналд Тръмп.Самият Тръмп също не пропусна да се изкаже.

57 сенатори гласуваха "виновен", а 43-има - "невинен". Необходимото за осъждането му мнозинство от 2/3 в 100-членната горна камара на Конгреса - Сената (67 сенатори), не бе достигнато. Тръмп бе обвинен, че със своя реч, изнесена на 6 януари, е подтикнал свои привърженици да извършат нападение срещу сградата на Конгреса във Вашингтон.

Какво каза Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че оправдаването на бившия президент Доналд Тръмп по обвинение в подстрекателство към бунт е напомняне, че демокрацията е крехка и че всеки американец има дълга да брани истината, предаде Ройтерс.

"Тази тъжна глава от нашата история ни напомни, че демокрацията е крехка. Че тя трябва винаги да бъде защитавана. Че трябва винаги да бъдем бдителни", каза Байдън в комюнике часове след гласуването в Сената.

"Въпреки че при финалното гласуване не се стигна до осъждане, обвинението в своята основа, не се оспорва", заяви демократът, цитиран от Франс прес.

Какво каза Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да продължи да защитава "величието на Америка", предаде Франс прес.

"Нашето великолепно, историческо и патриотично движение, "Да направим Америка отново велика", едва сега започва", реагира Тръмп в комюнике, в което отново се представи за жертва на "лов на вещици".

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и други видни представители на демократите се изправиха пред медиите след неуспелия опит за импийчмънт на Тръмп

Снимка: AP/БТА

"През идните месеци ще имам да споделя много неща с вас и нямам търпение да продължа нашето невероятно приключение по пътя към величието на Америка", добави той, без да уточни как вижда политическото си бъдеще.

Тръмп благодари на всички сенатори, "които защитиха гордо конституцията" и разкритикува процеса по импийчмънт като "нова фаза от най-големия лов на вещици в историята".

Никой президент никога не е бил третиран по такъв начин", заяви Тръмп.