Координационният съвет на опозицията в Беларус започва работа, съобщи пресслужбата на обединения щаб на опозицията.

"В момента се формира съставът на членовете на съвета", се казва в съобщението. "В следващите дни ще бъдат избрани президиум и председател на съвета. На сайта на съвета вече могат да бъдат прочетени основните принципи в работата му". Щабът очаква Координационният съвет на опозицията да стане "единен представителен орган на беларуското общество".

Беларуският президент Александър Лукашенко вчера нарече създаването на съвета опит да бъде завзета властта.

На пресконференция в Минск юристът от щаба на Светлана Тихановска - Максим Знак, който е и член на съвета, поясни, че основният състав на този орган ще бъде от 70 души. По думите му съветът няма политическа програма, защото не си поставя за цел да получи властта.

Един от лидерите на обединения щаб на опозицията Мария Колесникова заяви на същата пресконференция, че съветът иска приятелски отношения с всички страни, включително Русия, Украйна и държавите от ЕС.

Европейският съвет днес ще проведе извънредна видеоконференция, на която ще дискутира въпроса за Беларус.

Събитията в Беларус са неприемливи, а изборите не бяха честни и свободни, заяви в навечерието на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той осъди последвалото насилие срещу протестиращите от беларуските служби за сигурност. Мишел отбеляза, че ЕС подготвя списък за налагане на нови санкции срещу отговорните за издевателствата над гражданите и за подмяната на изборните данни.

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че е необходимо в Беларус да бъдат проведени нови избори за президент, които да бъдат свободни и справедливи. Според него изборите на 9 август не са били нито свободни, нито справедливи.

Словашкият президент Зузана Чапутова призова ЕС да наложи санкции на представителите на беларуските власти, отговорни по нейно мнение за фалшифицирането на президентските избори в Беларус и използването на сила срещу участниците в протестите.

"Наше общо морално задължение като членове на Евросъюза и общността на демократичните страни е необходимостта ясно да отхвърлим репресиите, осъществявани от беларуския режим (срещу неговия народ). Това (трябва да стане) и чрез приемането на (санкционни) мерки срещу тези, които са отговорни за даването на заповедите за употреба на насилие (срещу участниците в протеста) и тези, които са ги изпълнили, както и срещу тези, които носят отговорността за фалшифицирането на президентските избори", заяви Чапутова.

ЕС вече обяви, че не признава данните за спечелване на шести мандат от президента Александър Лукашенко, а мнозинството в Европейския парламент настоя за нови избори. За постигането на политическо решение ЕС предложи да посредничи между властта и опозицията.