Френският президент Еманюел Макрон свика извънредно заседание по сигурността в условията на повишена степен на тревога от терористични заплахи, предизвикана от убийството на учител миналата седмица в Арас, предаде Асошиейтед прес.

Учебното заведение, в което учител по френски език бе прободен смъртоносно с хладно оръжие на 13 октомври, беше евакуирано след получен впоследствие сигнал за бомба. Няколстотин ученици и учители обаче се върнаха в сградата, след като бомбената заплаха се оказа фалшива.

Трима души бяха ранени при нападението, извършено от бивш възпитаник на училището, подозиран в ислямски радикализъм. Префектурата на северния регион Па дьо Кале, на територията на която се намира училището, обяви, че след получаването на бомбената заплаха са били взети "всички предпазни и обезопасителни мерки". На място пристигна и екип от сапьори.

В събота Лувърът и Версайският дворец бяха евакуирани след сигнали за тревога, включително и за бомба.

Макрон отмени планирано пътуване в чужбина, за да свика заседанието по сигурността по обяд днес с министър-председателя Елизабет Борн и други членове на правителството на ключови позиции, както и в присъствието на висши представители на армията и контратероризма, предаде БТА. Президентът беше планирал да участва в среща на върха за Западните Балкани в рамките на Берлинския процес в албанската столица Тирана.

Френският министър на националното образование и младежта Габриел Атал каза, че от началото на миналия месец са докладвани 168 бомбени заплахи във френските училища. "Това е недопустимо и неприемливо", заяви той.

Френското правителство повиши степента на национална тревога и разпореди мобилизацията на седем хиляди войници за допълнителни патрули в рамките на днешния ден, до второ нареждане, за засилване на сигурността и бдителността в цяла Франция. Днес бе запазена и минута мълчание в памет на убития преподавател в Арас. Бе прието да се отдаде почит и към паметта на друг учител - Самюел Пати, убит преди точно три години в близост до училището в парижко предградие, в което е преподавал. Гърлото му беше прерязано от чеченски радикалист, който в крайна сметка бе застрелян от пристигналите на мястото полицаи.

"Предприехме действия, предприемаме действия и ще продължим да предприемаме действия, за да гарантираме, че училището ще остане светилище за нашите ученици и за всички, които работят там", заяви Макрон в послание до преподавателите и останалите служители на училищната администрация, публикувано в социалната платформа "Екс" (доскоро "Туитър").

"На сляпата омраза ние винаги ще противопоставяме неутолимата жажда за учение, жажда за знания. Жаждата да живееш свободен", допълни той.

Контратерористичните сили разследват петъчното убийство в Арас, като заподозреният нападател и още няколко души са в ареста, съобщи прокуратурата. В последно време заподозреният е бил под наблюдението на разузнавателните служби поради съмнения за радикализъм.

АП се позовава на съдебни документи за информацията, че той е от руската република в Кавказ Ингушетия, съседна на Чечения.

Прокуратурата казва още, че предполагаемият нападател е бивш ученик на въпросното учебно заведение в Арас и по време на нападението неколкократно се е провикнал "Аллаху акбар" ("Бог е велик"). Прокуратурата обмисля да му повдигне обвинения в убийство, свързано с тероризъм, и в опит за убийство.

Убитият учител е Доминик Бернар, преподавател по френски език в северния град Арас, в училището "Гамбета-Карно", в което се обучават деца на възраст между 11 и 18 години. Учител и охранител са в критично състояние с прободни рани, обяви полицията. Прокурор по контратероризма каза, че е ранен и чистач.

Външното министерство препоръча на българите да имат повишено внимание във Франция

От Министерството на външните работи у нас също съобщиха, че Франция въвежда максималното трето ниво на плана за борба с тероризма - "опасност от атентати", което предвижда повишени мерки за сигурност в цялата страна на обществени места и обекти на критичната инфраструктура.

Външното ни министерство препоръчва на българите, които се намират във Франция или пътуват до там, да проявяват повишена бдителност при посещения на обществени места. При нужда сънародниците ни могат се свържат българското дипломатическо представителство в Париж.