Автомобили и потребители от Франция се струпаха днес на границата с Германия заради опасения, че няма да е възможно да пазаруват там, ако френският регион Гранд Ест бъде поставен в рисковата червена зона от Берлин. Това установи на място репортер на Франс прес.

Снимки от границата вижте тук >>

От ранния следобед по моста над река Рейн автомобили се отправяха към германския пограничен град Кел, а в обратната посока пешеходци и колоездачи се връщаха към Франция с чанти, пълни с пакети цигари и кутии с тютюн.

За момента германският институт за санитарен контрол "Роберт Кох" оценява като рискова зона цяла Франция без Гранд Ест и Корсика. Увеличаването на новозаразените в Гранд Ест до 93,1 на 100 000 души обаче би могло да постави района сред рисковите зони, което ще доведе до налагането на задължителни карантинни мерки и ограничения за пътуване.

През март, когато германската граница бе внезапно затворена за французите, тъй като френският регион Елзас се намираше в разгара на пандемията от COVID-19, това разбуни духовете в тази зона, в която трансграничната търговия е част от всекидневието, припомня АФП.

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП