Египет изгражда огромен бежански лагер в пустинята, обграден с високи бетонни стени, съобщава  "Уолстрийт джърнъл". Причината са опасения от масово бягство от ивицата Газа в случай на израелска сухопътна офанзива в Рафах. В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че не отстъпва и няма да позволи да бъде принуден да приеме решение за две държави след войната в Газа. Освен това Тел Авив обвинява ООН, че бави доставките на помощи за ивицата. 

Лагерът в Египет 

Според "Уолстрийт джърнъл" Египет изгражда огромен бежански лагер в пустинята, обграден с високи бетонни стени. Според публикацията, циитирана от БТА и ДПА, лагерът се изгражда поради опасения от масово бягство от ивицата Газа в случай на израелска сухопътна офанзива в Рафах.

"Уолстрийт джърнъл" цитира египетски официални лица и анализатори в областта на сигурността, според които повече от 100 000 души могат да бъдат настанени в палатки в лагера, разположен близо до границата с ивицата Газа в египетската Синайска пустиня.

От седмици Египет се опитва да засили сигурността по границата с ивицата Газа с войници, огради и бронирани автомобили, за да предотврати наплива на отчаяни палестинци към Синайския полуостров. Планираният лагер е част от плана за спешни действия, в случай че голям брой палестинци успеят да избягат.

В четвъртък губернаторът на египетския регион Северен Синай опроверга първоначалните съобщения за изграждането на потенциален бежански лагер за палестинци, съобщи "Уолстрийт джърнъл", като заяви, че дейностите в района са част от инвентаризацията на домовете, разрушени в района по време на изминалата военна кампания на Египет срещу екстремистите от "Ислямска държава".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху наскоро нареди на военните от страната му да представят планове за офанзива в град Рафах в южната част на Газа, която граничи с Египет, и за евакуация на цивилните оттам. Целта е да бъдат унищожени последните останали бойни части на "Хамас".

По данни на ООН в Рафах живеят около 1,3 млн. души. Повечето от тях са избягали по време на войната там от други части на ивицата Газа, в някои случаи по заповед на израелските военни.

В случай на голям приток на палестинци от Газа Египет ще се опита да ограничи броя на бежанците до около 50 000-60 000 души, въпреки че новият пустинен лагер, който обхваща площ от около 20 кв. км, може да побере повече от 100 000 души, съобщава американският вестник.

Нетаняху: Израел "категорично отхвърля" международния диктат за трайно споразумение с палестинците  

"Израел категорично отхвърля международния диктат по отношение на трайно споразумение с палестинците", написа Нетаняху в социалната мрежа "Екс" в ранните часове на днешния ден, предаде ДПА.

"Такова споразумение ще бъде постигнато само чрез преки преговори между страните, без предварителни условия. Израел също така ще продължи да се противопоставя на едностранното признаване на палестинска държава. Такова признаване след клането на 7 октомври ще даде огромна награда на безпрецедентния тероризъм и ще попречи на каквото и да е бъдещо мирно уреждане"", продължи той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху

Снимка: БТА/Аbir Sultan/Pool Photo via AP

По-рано Нетаняху разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън. Според Белия дом двамата лидери "са обсъдили ситуацията в Газа и спешната необходимост да се гарантира, че хуманитарната помощ ще може да достигне до палестинските цивилни граждани, които отчаяно се нуждаят от нея".

"Президентът повдигна въпроса и за ситуацията в Рафах и отново изрази мнението си, че военна операция не трябва да се провежда без надежден и изпълним план за осигуряване на безопасността на цивилното население в Рафах и за оказване на подкрепа", заяви Белият дом в съобщение за разговора.

Според Байдън Нетаняху не бива да предприема военни действия в Рафах, без да е осигурен надежден и изпълним план за защита на палестинските цивилни граждани - около 1 млн. души, които се приютяват в южната част на ивицата. Двамата са разговаряли и за продължаващите преговори за заложници и Байдън е обещал да продължи да работи денонощно, за да помогне за освобождаването на заложници, които вече са прекарали 132 дни в плен на "Хамас", посочи Белият дом.

Според публикация в израелския вестник "Маарив" Израел е загрижен, че САЩ биха могли да признаят палестинска държава без съгласието на Израел като част от усилията за намиране на решение с две държави. Наскоро "Маарив" съобщи, че Израел наблюдава "интензивни дейности" от страна на правителството на САЩ с цел обединяване на Западния бряг и ивицата Газа под управлението на палестинско правителство.

Решението за две държави би означавало независима, демократична и демилитаризирана палестинска държава да съществува мирно заедно с Израел. Усилията за постигане на това решение не са постигнали никакъв напредък от години, припомня ДПА.

Израел обвинява ООН, че бави доставките на помощи за ивицата Газа

В същото време Израел обвинява ООН, че забавя доставките на помощи за ивицата Газа. Тел Авив призова Организацията на обединените нации да подобри разпределението на помощите за населението в ивицата, предаде ДПА.

Стотици камиони с хуманитарна помощ не са били употребени на граничния пункт "Керем Шалом" в продължение на дни, написа в четвъртък израелският орган COGAT, отговарящ за контактите с палестинците и хуманитарната помощ, в социалната мрежа "Екс".

Той публикува снимки, показващи съдържанието на 500 камиона с помощи от страната на Газа на "Керем Шалом", след като са били инспектирани от Израел и са чакали да бъдат събрани и разпределени от ООН. Организациите за помощ обвиняват Израел, че блокира разпределянето на помощта, и предупреждават за глад в Газа. Органът на COGAT обаче многократно е отричал това.

Според COGAT Израел инспектира повече камиони, отколкото в крайна сметка се изпращат и препращат от ООН.

По време на посещението си в Израел вчера германската външна министърка Аналена Бербок се изказа в полза на значително по-големи доставки на помощи за палестинската територия - конкретно 500 камиона на ден. Това е броят на камионите, превозващи хуманитарни стоки, които пътуваха ежедневно до средиземноморската крайбрежна зона, отцепена от Израел преди началото на войната. Бербок също така призова Израел да отвори допълнителни гранични пунктове.

В средата на декември Израел отвори пропускателния пункт "Керем Шалом", за да позволи на повече хуманитарни доставки да влязат в обсадения район. 

Израелските сили обявиха вчера, че са нахлули в най-голямата действаща болница в Газа, което предизвика нова тревога относно съдбата на стотици пациенти и медицински работници, както и за многобройните разселени палестинци, които са потърсили убежище там от войната.

Сраженията в болницата се водят в момент, когато Израел е изправен пред нарастващ международен натиск да прояви сдържаност, след като обеща да проведе настъплението си към Рафах, последното относително безопасно място в Газа.

Великобритания пък призова Израел да позволи доставката на хуманитарна помощ 

В разговор с израелския си колега Бенямин Нетаняху британският министър-председател Риши Сунак по-рано призова Израел да отвори напълно граничния пункт "Керем Шалом" за доставка на международна хуманитарна помощ за Газа през пристанище Ашдод. 

"Министър-председателят изтъкна размерите на хуманитарната криза в Газа и призова Израел да отвори напълно граничния пункт "Керем Шалом", за да се позволи доставката на хуманитарна помощ по море през пристанище Ашдод", заявиха от "Даунинг стрийт". Сунак приветства усилията на Йордания за пускане от въздуха на хуманитарна помощ над Газа, съобщи премиерската канцелария, след като по-рано днес Сунак прие на "Даунинг стрийт" йорданския крал Абдула.

"Министър-председателят приветства иновативните усилия на Йордания за доставка на животоспасяваща помощ за Газа по суша и въздух и посочи, че Великобритания работи за облекчаване на хуманитарната криза чрез деблокиране на пътищата за доставка на помощ", заяви говорител на премирската канцелария.

В края на миналата седмица йорданската телевизия разпространи видеокадри, на които крал Абдула е на борда на самолет и лично участва в пускането от въздуха на медицински материали за полевите болници в анклава.