Това съобщи пред журналисти в Ню Йорк генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Той не съобщи подробности за атаката, макар че представители на ООН, пожелали анонимност, споделиха, че конвоят от пет автомобила е бил обстрелван с леки оръжия в Талибиса, на около 17 км от Хомс. Според представителите този район е под контрола на опозицията.

В средата на април в Сирия пристигнаха 300 наблюдатели на ООН да следят обстановката и спазването на примирието, с което се съгласиха както режимът, така и опозицията в рамките на плана за излизане от кризата на международния емисар Кофи Анан.
От 15 юни обаче наблюдателите бяха принудени да прекратят работата си заради ескалиращото насилие в страната.

Бан Ки-мун призова и правителството в Дамаск, и бунтовниците да прекратят сраженията, но порица най-вече правителството, като го прикани да спре жестоките си репресии срещу дисидентите и бунтовниците, опитващи се да свалят режима на Башар Асад, предаде Асошиейтед прес.
Бан предупреди, че гражданската война в Сирия заплашва да премине в съседни държави. Съседките на Сирия са Турция, Ирак, Ливан и Йордания.

Генералният секретар на ООН повтори и опасенията си за сирийските оръжия за масово унищожение, вкл. химическото оръжие. "Всяко използване не подобни оръжия, което международното право забранява, би представлявало чудовищно престъпление и предизвиква огромна загриженост сред международната общност," подчерта той.

По-рано днес сенегалският генерал-лейтенант Бабакар Гайе заяви, че е бил свидетел на масирания обстрел и щетите в градовете Хомс и Растан в Централна Сирия, предаде Франс прес.
При посещението ми в Хомс, третия по големина град в Сирия, станах свидетел на продължителен и интензивен обстрел на квартали с артилерийски минометен огън, каза Гайе пред журналисти в Дамаск. Офицерът е посетил и град Растан, контролиран от месеци от бунтовниците, където установил огромни щети.

"Край главния път имаше и унищожени танкове на армията. Много съм обезпокоен от нестихващото насилие. Трябва да признаем обаче, че то е дело и на двете страни", подчерта той.

Пилот от авиокомпания "Сирия еър" е бил убит снощи в Дамаск след като бил извършил полет до Латакия и обратно. Фираз Сафи - пилот на "Еърбъс" А320 и син на сирийския генерал в оставка Ибрахим Сафи - се прибирал към полунощ с колата си, когато на пътя от летището към столицата се появили четири автомобила, които открили картечен огън срещу него. Това е първи случай на убит пилот от сирийските национални авиолинии от началото на бунта преди 16 месеца.

Oще 130 души са загинали при сблъсъците в Сирия през изминалото денонощие, съобщи Анадолската агенция, като се позова на източници от ръководството на сирийската опозиция. Най-много жертви - 60 души, има в Дамаск и предградията му.

Правителствената армия превзе бунтовнически квартал в град Алепо, предаде Франс прес, като се позова на източник от службите за сигурност в Дамаск.