Около 300 000 украинци са поучили руски паспорти от началото на войната в Украйна, според независимата руска медия "Медиазона", цитирана от ДПА и БТА.

Между 70 и 80 000 души са получили руско гражданство само през октомври, посочва медията, смятана за критична към Кремъл. Тя се позовава на данни на руското министерство на вътрешните работи.

Повечето от кандидатите за гражданство са получили паспортите си в руската област Ростов на Дон и в Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Вълната от молби за предоставяне на гражданство се е дължала на факта, че гражданите са лишени от основни права без руски паспорт в окупираните от руските или територии, според "Медиазона".

"Те често пъти не получават медицинска помощ или социална подкрепа без руски паспорт", посочва медията.

Милиони хора напуснаха Украйна от началото на руската инвазия. Около 8 милиона украинци избягаха в други европейски страни, според данни на ООН В същото време според руски представители около 4,5 милиона украински бежанци са влезли досега в страната.

В Одеса арестуваха съпрузи, заподозрени в шпионаж за Москва

Службата за сигурност на Украйна пък задържа семейна двойка, заподозряна в шпионаж в полза на Русия в черноморския град Одеса, предаде Ройтерс.

В разпространеното изявление на украинската Служба за сигурност не се посочват имената на двамата, но срещу тях се отправят обвинения, че са събирали разузнавателна информация за Русия на места, подходящи за евентуално разполагане на военни части, и за движението на единици на противовъздушната отбрана. В изявлението се казва, че двамата вероятно са руски офицери от разузнаването, които са планирали да създадат мрежа от агенти в Южна Украйна.

Служителите на украинската Служба за сигурност са открили мобилни телефони и компютърна техника с доказателства за "скрита кореспонденция с агресора", се казва в изявлението.

"Службата за сигурност на Украйна задържа и двамата шпиони, когато те се опитаха да предадат класифицирана информация на Русия", казаха от службата.

Одеса често е подлагана на обстрел откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, но остава под украински контрол.

Службата за сигурност съобщи, че и двамата задържани мъж и жена са пристигнали в Украйна през 2018 г. и са получили разрешения за пребиваване, като мъжът е служил в руската армия. Службата каза, че задържаните са изпратили информацията, която са събрали, на бивш руски офицер от специалните части в Крим, който е сътрудничел на военното разузнаване. Полуостров Крим бе анексиран от Русия през 2014 година.

Службата за сигурност разпространи и редица снимки от ареста на двойката, военните документи на задържания мъж, показващи неговия военен чин на полковник, както и руските паспорти на задържаните.