Огромен плакат с петиция на жени, борещи се срещу домашното насилие, бе окачен върху фасадата на сграда в Истанбул, съобщи турското опозиционно издание бианет (bianet).

На огромния банер в квартал Зинджирликую пише "Не искам да умра" (#Olmekistemiyorum). Инициативата за петицията е на платформата "Ще спрем убийствата на жени".

Активистките от платформата са разгневени от решението на турските власти за изтегляне на страната от Истанбулската конвенция.

Това стана с указ на президента Реджеп Таийп Ердоган от 20 март. Така Турция, която бе първата страна подписала конвенцията и първата, която се оттегли от нея. Оттеглянето стана факт, след като крайно религиозните общности /джемаат/ подеха остра кампания срещу Истанбулската конвенция, в която видяха заплаха за ислямските традициите на семейството, което се счита за ядро на мюсюлманските общности, и организираха редица кампании срещу документа.

Активистките, борещи се срещу домашното насилие, посочиха, че насилието над жени в Турция става все по-голям проблем. От платформата дадоха примери с няколко жени, убити от партньорите си въпреки многобройните жалби и молби за получаване на защита.