Одеса беше атакувана с дронове и ракети преди полунощ в четвъртък. Сирените в украинския черноморски град и в областта бяха пуснати в 21:10 ч. Към 22:10 ч. и 22:55 ч. в града се чуха поредица силни взривове.

Както информира председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм", в Одеса е избухнал пожар в обект на гражданската инфраструктура.

"Това стана в резултат на руска атака с дронове по града. Има информация за пострадали хора. Данните и броят се проверяват. Всички съответни служби работят на място", подчерта Кипер.

"Трима души загинаха в Одеса в резултат на вражеската атака. Изказвам искрените си съболезнования на семействата и близките", написа малко по-късно председателят на Одеската областна държавна администрация в приложението "Телеграм".

Както информира губернаторът на областта, през нощта "врагът атакува Одеса и областта с дронове "Шахед-131/136" и ракети Х-31П и Х-22". "Нашите сили за противовъздушна отбрана унищожиха 9 дрона. Един от дроновете падна върху цивилно предприятие в крайбрежната зона на град Одеса. Избухна пожар. Под развалините са намерени телата на трима души", допълни Олег Кипер.

Снимка: приложение "Телеграм" на Одеската областна военна администрация/БТА

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Украинската противовъздушна отбрана е успяла да неутрализира девет безпилотни апарата в района. В Днепър са пострадали четирима души след нападение с дрон към жилищен блок. Според местните власти под развалините е възможно да има още хора.

Снимка: приложение "Телеграм" на Одеската областна военна администрация/БТА

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г., припомня БТА. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Снимка: приложение "Телеграм" на Одеската областна военна администрация/БТА

Също вчера бившият руски президент Дмитрий Медведев призова за анексирането на украинския пристанищен град Одеса и евентуално превземане на столицата Киев на по-късен етап, предаде ДПА.

"Одеса, върни се у дома", заяви Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, по време на интервю, публикувано днес в канала му в "Телеграм". Бившият президент твърди, че градът е руски по отношение на езика, историята и хората, които живеят там. "Това е наш руски град", добави Медведев.

Медведев, който се смята за съюзник на президента Владимир Путин, каза, че не знае в кой момент Русия трябва да спре инвазията си. Самият Путин също многократно е говорил за Одеса като за руски град, но никога не е споменавал за евентуално завземане на пристанищния град толкова недвусмислено, както Медведев сега, отбелязва ДПА.

Според Медведев превземането на Киев е необходимо, "ако не сега, то на по-късен етап". По думите му градът е с руски корени, но е управляван от "международна шайка от врагове на Русия".

Русия се провали в опита си да превземе Киев в началото на пълномащабната инвазия преди почти две години, а Одеса също остана под украински контрол.

58-годишният Медведев, който беше президент на Русия от 2008 г. до 2012 г., опитва да се утвърди като един от твърдолинейните политици в Москва от избухването на войната насам и многократно заплаши с употреба на ядрени оръжия срещу Запада.

Ако Русия бъде изтласкана до границите си от 1991 г., страната ще пусне ядрени бомби не само в Киев, а и в Берлин, Лондон и Вашингтон, заяви наскоро Медведев.

Границите от 1991 г., за които Медведев говори, са международно признатите граници на Русия и Украйна преди анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. и преди инвазията на Русия в Украйна.