Очаква ли Иран до дни първата партида от закупени през ноември миналата година руски изтребители от последно поколение Су-35? Отговорът е "да" според иранския вестник "Етемад", но не и според ирански длъжностни лица. 

Вчера иранското издание, цитирано от ДПА и БТА, съобщи, че според неофициални информации в покупката влизат общо 24 бойни самолета. Според в. "Етемад" Иран ще получи до дни първата партида от закупените през ноември миналата година руски изтребители от последно поколение Су-35. 

ДПА пояснява, че изданието не разкрива повече подробности. Агенцията припомня, че миналата година иранското министерство на отбраната е обявило придобивката на бойни хеликоптери Ми-28Н, предназначени за борба с бронетанкова техника, и самолети за обучение на пилоти Як-130 в допълнение към сделката за закупуването на изтребителите Су-35.

Предполага се, че Иран на свой ред оказва военна помощ на Русия, посочва ДПА, като припомня, че Западът обвинява Техеран за снабдяването на Москва с дроновете камикадзе "Шахед".

В същото време ирански длъжностни лица опровергаха съобщенията в медиите за предстояща доставка на нови руски изтребители Су-35 за Иран, предаде ДПА.

Според информационния сайт "Фарару" съобщенията в иранските медии, че страната ще получи самолетите от последно поколение през следващите няколко дни, са неверни. Медията се позовава на информационната агенция СНН, която е близка до иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Самата агенция опроверга съобщението на страницата си в "Телеграм" след допитване до Министерството на отбраната.

Според "Фарару" самолетите не са били доставени поради протести от страна на заклетия враг на Иран - Израел, и някои арабски държави в Персийския залив. 

След провала на ядреното споразумение от Виена през 2015 г., което имаше за цел да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие, и последвалото продължаване на западните санкции, Иран активизира отношенията си с Москва.