24-годишният бивш студент по неврология е обвинен също по един пункт в притежание на експлозиви и по още един - в извършване на престъпление с насилие.
Той бе заложил взривни устройства-капани в дома си, които полицията се наложи да обезвреди, преди да претърси жилището.

За разлика от първото явяване на Холмс пред съда преди седмица, на което той мълчеше и изглеждаше стъписан, второто не бе заснето, отбелязва Асошийтед прес. По искане на адвоката на обвиняемия, съдията Уилям Силвестър забрани в залата да се вкарват камери и фотоапарати, които щели да накърнят правото на Холмс за справедлив процес.

Съдията освен това забрани на юристите и правораздавателните органи да правят всякакви изявления извън съдебната зала, запечата папката по делото и забрани на Колорадския университет в Денвър да обнародва архивите, отнасящи се до едногодишния престой на Холмс там.

Анализаторите смятат, че делото ще бъде доминирано от аргументи дали подсъдимият е вменяем или не.

По време на нощна прожекция на последния филм от сагата за Батман - "Черният рицар:Възраждане" преди десет дни, Холмс нахлу в киносалон на мол в денвърското предградие Орора, въоръжен с полуавтоматична карабина, пушка-помпа и два пистолета, хвърли две димки и откри безразборна стрелба. При касапницата бяха убити 12 души и 58 бяха ранени, някои от които са с опасност за живота. Ашли Моузър, тежкоранената и бременна майка на шестгодишно момиче, убито при стрелбата, е пометнала, съобщи днес за ДПА семейството й.

Преди дни стана ясно, че Холмс е изпратил тетрадка, пълна с подробности "как смята да убие хора" на психиатър в Колорадския университет преди нападението.