Дария Трепова, обвинена в убийството на известен руски военен блогър, заяви, че "безумно съжалява" за това, че е доставила бомбата, която го уби, и че не е знаела какво има в статуетката, която му е предала в кафене в Санкт Петербург преди месец, предаде Ройтерс.

В момента Трепова е задържана в Москва за тероризъм, като е обвинена в сътрудничество с украинските специални служби за убийството на Максим Фомин - автор на популярен военен блог, пишещ под псевдонима Владлен Татарски. Той беше един от най-яростните поддръжници и пропагандатори на руското военно нахлуване в Украйна.

"От всичко най-много искам да умра", каза 26-годишната Трепова за руската онлайн платформа "Ротонда", която публикува откъси от интервюто ѝ в интернет. "Превъртам събитията отново и отново в главата си... Защо просто повярвах, че в пакета, който ме помолиха да предам, няма нищо опасно?", е цитирана да казва тя. "Най-непоносимото е, че с моите ръце убиха човек и осакатиха десетки. Винаги съм била против насилието", допълни тя.

Трепова не казва кой я е помолил да връчи пратката на блогъра - статуетка, в която са били скрити експлозиви - по време на среща на Татарски с поддръжници на руските военни действия. След оцеляването ѝ във взрива, тя каза, че в затвора си е написала писмо, за да се убеди, че не трябва да отнема живота си.

"Безумно съжалявам за това, което се случи", каза Трепова. "Моля се за здравето на оцелелите и ще се опитам да организирам събиране на средства, за да помогна на пострадалите от трагедията да се възстановят", допълни тя.

Трепова се намира в арест в Лефортово, в който често биват задържани хора, заподозрени в шпионаж и други тежки престъпления. Тя каза, че е била посетена три или четири пъти от следователи, но все още няма право да се срещне с адвокат.