От територията на Сирия снощи са били изстреляни минометни снаряди към Израел, съобщиха израелската армия и сирийски активисти, цитирани от ДПА и БТА. Силите на Тел Авив са отговорили "на снарядите, изстреляни от Сирия към Израел във вторник вечерта" с артилерийски огън.

Активисти от района на Дараа заявиха, че израелският обстрел е бил насочен към постове на сирийската армия в Кунейтра.

"Палестински фракции, работещи с "Хизбула", изстреляха минометни снаряди към Голанските възвишения. В отговор Израел обстрелва постове на сирийския режим в Кунейтра и в околностите на Дараа", заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на базираната във Великобритания организация за наблюдение на войната Сирийска обсерватория за правата на човека.

Развитието на ситуацията поражда опасения, че насилието може да доведе до разширяване на военните действия, тъй като Израел вече влиза в престрелки през границата с ливанската групировка "Хизбула" и се сражава с бойци на "Хамас" в Газа, посочва Ройтерс.

Не се съобщава за щети или ранени.

Израелските военновъздушни сили обаче продължиха контраатаките си в ивицата Газа след мащабното нападение на ислямистката групировка "Хамас" през уикенда.

450 цели поразени от въздуха в Газа

Десетки изтребители са атакували повече от 200 цели в района на Ал Фуркан, съобщиха Израелските сили за отбрана рано тази сутрин. За трети път в рамките на 24 часа в ивицата Газа бяха извършени мащабни нападения. По данни на израелските военни са били поразени общо над 450 цели.

Военните заявиха, че квартал Ал Фуркан в северната част на ивицата Газа се използва от "Хамас" като терористичен център. Израел заяви, че районът е бил база за множество терористични атаки, които са били извършени срещу Израел.

Броят на загиналите в Израел по време на мащабните атаки на "Хамас", започнали в събота, вече нарасна до най-малко 1200 души, съобщи израелската телевизия "Кан" тази сутрин. Най-малко 3000 души са били ранени. Самите израелски въоръжени сили определят броя на загиналите от тяхна страна на повече от 1000 души.

По данни на министерството на здравеопазването на Газа до вчера вечерта най-малко 900 души са загинали в ивицата Газа в резултат на контраатаките на израелските ВВС, а 4500 други са били ранени.