Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че се отказва от участие в изборите за евродепутати през юни и ще остане на сегашния си пост до края на мандата през ноември. Това съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА.

Мишел заявява, че е огорчен и изненадан от реакциите на решението му да поведе листата на своята партия "Реформаторско движение" за изборите за Европейски парламент.

"Не бих желал противоречията да ни отклоняват от същината и да се отразяват на ръководената от мен институция", добавя той.

В началото на месеца Мишел съобщи, че предвижда да подаде оставка в навечерието на полагането на клетва от новоизбраните евродепутати през юли, а мандатът му изтича през ноември. Това откри възможността ръководството на Европейския съвет да бъде поето временно от страната, председателстваща Съвета на ЕС, а през юли е ред на Унгария, което означаваше, че Европейският съвет може да бъде оглавен от премиера Виктор Орбан, останал в изолация в ЕС по въпросите за върховенството на закона и подкрепата за Украйна.

Мишел бе изразил очакване, че Европейският съвет ще съумее да избере навреме негов приемник, за да не се налага Орбан да застава начело на институцията.

Последва залп от критики от депутати, политически анализатори и медии. Евродепутати дори призоваха Мишел да подаде оставка още сега от поста на председател на Европейския съвет.

Председателят на ЕС беше обвинен, че "обезчестява" най-важния пост в ЕС. Депутати от групата "Еколо" в белгийския Федерален парламент го упрекнаха, че вреди на международния образ на Белгия. Като "егоцентрично и безотговорно" определи решението на Мишел преподавателят по право на ЕС в Париж Алберто Алемано, защото с действието си Мишел може да отвори широко вратите пред унгарския премиер Виктор Орбан - Унгария ще оглави Съвета на ЕС от юли.

Алемано заяви, че ЕС е бил отслабен от неразбирателствата между Мишел и Фон дер Лайен. 

Самият Мишел пропусна да се яви в Европейския парламент в Страсбург на 16 януари, където трябваше да отчете резултата от срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС през декември. Причината - лекарска препоръка след схващане на кръста.