Многоетажна жилищна сграда в руския град Белгород, намиращ се на около 40 километра от границата на Русия с Украйна, бе повредена при обстрел от украинските въоръжени сили, заяви днес губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Украинските въоръжени сили обстрелват Белгород", написа Гладков в "Телеграм", като поясни, че е била задействана руската противовъздушна отбрана.  Взрив е попаднал и в склад за боеприпаси. 

Той каза, че освен Белгород под обстрел е попаднало и село Красное.

До този момент няма информация за жертви или ранени, уточни Гладков, цитиран от ДПА.

Кметът на Белгород Антон Иванов съобщи, че жители на поразената жилищна сграда ще бъдат настанени в хотел, посочва ТАСС.

В съседната Курска област, която също граничи с Украйна, електрическа подстанция бе поразена при обстрел. В резултат са останали без ток две села - Тьоткино и Попово-Лежачи, съобщи регионалният губернатор Роман Старовойт, цитиран от ТАСС.

Той обвини за обстрела украинската страна.

Руски области, граничещи с Украйна, спорадично стават мишена на обстрел от началото на войната през февруари. Сред поразените обекти са складове за гориво и оръжия, отбелязва Ройтерс.

Украйна не е поемала отговорност за тези обстрели. Представител на украинските власти обаче определи предишни подобни инциденти като карма заради руската инвазия.