Британската полиция обискира тази нощ обекти в Северна Ирландия във връзка с открития хладилен камион с 39 човешки тела, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Претърсени са жилища, уточнява Би Би Си. Националната агенция за борба с престъпността съобщи, че работи по идентифицирането на организирани престъпни групи, които може да са свързани с трагедията, допълва БТА.

Ремаркето на камиона е пристигнало от белгийския град Зеебрюге, като е влязло във Великобритания през пристанището Пърфлийт на Темза. Влекачът на камиона е пристигнал от Северна Ирландия и е напуснал града заедно с ремаркето около 1:05 ч. сутринта в сряда.

Както е известно, екип на спешна помощ откри телата в индустриалния парк Уотърглейд в Грейс, на трийсетина километра от Лондон. 25-годишният шофьор, родом от Северна Ирландия, беше арестуван още същия ден. Според британски медии това е Мо Робинсън, от северноирландския град Портадаун. Властите засега официално не са съобщили името на шофьора. Засега не са му повдигнати обвинения. Той остава в ареста за още 24 часа, през които ще бъде разпитван.

Белгийската федерална прокуратура потвърди пред АФП, че контейнерът на камиона е преминал през Зеебрюге във вторник, 22 октомври.

Британската полиция пък съобщи по-рано днес, че жертвите са китайски граждани. Служители на китайското посолство се отправиха към мястото, на което беше намерен камионът с труповете, за да помогнат за разследването.

Припомняме, че камионът е с българска регистрация, като седалището на фирмата е във Варна и се води на името на ирландска гражданка.