Бившият президент на САЩ Барак Обама взе участие в официалната церемония за първа копка на бъдещия Президентски център "Обама" в Чикаго. По време на събитието той изрази надежда, че сградата ще се превърне в средище на глобален граждански активизъм, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В церемонията освен него участваха още съпругата му Мишел, губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкър и кметът на Чикаго Лори Лайтфут. След словото на бившия президент всеки от тях направи копка.

Снимка: AP/БТА

Официалната церемония за откриването на строежа се състоя вчера, но самите строителни работи започнаха още през август, въпреки съпротивата на местни природозащитници и други активисти, които се обявиха против проекта. Природозащитниците твърдят, че строителството е в нарушение на националните екостандарти, в частност на Закона за националната екологична политика, а другите активисти се опасяват, че строителството ще доведе до изселване на жители на квартала. Съдът обаче постанови, че няма основание то да бъде спирано.

Строежът струва 700 милиона долара и се финансира с дарения към фондацията на Обама, а бъдещата сграда ще се намира само на няколко пресечки от Чикагския университет, в квартала Саут сайд.

Планира се изграждането й да приключи през 2025 г. и тя да помещава музей с ценни предмети от времето на управлението на Обама (2009 - 2017 г.), както и да предлага пространство за публични културни и образователни прояви. Демократът влезе в историята като първия чернокож президент на САЩ.

Снимка: AP/БТА

"Напът сме да направим първата копка на първата в света институция за подготвяне на граждански лидери във всякакви сфери, във всякакви дисциплини и, да, в целия политически спектър", каза 60-годишният Обама, чиято политическа кариера започва именно от Чикаго.

Снимка: AP/БТА

Там той се запознава и със съпругата си Мишел, там се раждат децата им и там  преподава право в Чикагския университет. Обама представлява част от Саут Сайд в Сената на щата Илинойс, преди да бъде избран в Сената на САЩ, а после и в Белия дом.

"Чикаго е мястото, откъдето започва всичко най-ценно за мен", каза Обама.

Още през 2017 г. Обама представи своя проект

Снимка: AP/БТА