Произведена в САЩ ракета, изстреляна от украинските военни в края на септември, е поразила пететажна жилищна сграда в Донецка област, ранявайки трима цивилни. Това съобщи в. "Ню Йорк Таймс", чиито журналисти са разговаряли с очевидци и са анализирали останките от ракетата ден след удара.

Според вестника ракетата AGM-88B HARM, предназначена за унищожаване на радари, е поразила петия етаж на жилищна сграда в Краматорск (град, контролиран от украинските власти) около 18:00 ч. на 26 септември. Според местни жители в разрушения от удара апартамент не е имало никой, а в съседния апартамент са били ранени трима души. Не се съобщава за смъртни случаи.

"Ню Йорк Таймс" изказва предположение, че ракетата, която е ударила пететажната сграда, може да се е повредила или да се е отклонила от курса. Журналистите са установили, че свалената ракета е била остаряла модификация, която не се използва от американската армия. Изданието описва инцидента като рядък случай на цивилни граждани, пострадали от оръжия, доставени от САЩ.

Двама служители на Пентагона са заявили пред изданието, че няма данни руските сили в Украйна да са успели да завземат или използват ракетите HARM, откакто САЩ са започнали доставките. Украинското министерство на отбраната не коментира ракетния удар.

По-рано украинските власти съобщиха, че на 26 септември е бил нанесен ракетен удар по Краматорск. Областната администрация на Донецк разпространи видеоклип с последиците от ударите по пететажна жилищна сграда и скулптурен парк. Украинските власти обвиниха руските войски за обстрела.

В същото време изданието посочва, че руските войски често нанасят удари по гражданска инфраструктура и населени места. Руските власти отричат да са нанасяли удари по граждански обекти и често обвиняват за това украинските системи за противовъздушна отбрана.

Интензивните сражения в Украйна са накарали Пентагона да преосмисли доколко американските запаси от оръжия са достатъчни, предаде същевременно Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Служители от военното ведомство се питат дали ако днес избухне още една голяма война, САЩ ще имат достатъчно боеприпаси. Те задават този въпрос не само на фона на усилията си да снабдят Украйна с достатъчно оръжия за войната с Русия, която би могла да продължи с години, но и с оглед на потенциален конфликт с Китай, посочва АП.

Русия изстрелва до 20 000 единици боеприпаси на ден - от патрони за автоматично оръжие до крилати ракети с размерите на камион. Украйна отвръща с до 7000 единици боеприпаси на ден, сред които са снаряди за 155 милиметрови гаубици, противовъздушни ракети "Стингър" и ракети за системата за противовъздушна отбрана NASAMS, както и хиляди патрони за леки стрелкови оръжия.

Повечето от боеприпасите за украинската огнева мощ са от САЩ. Това са закупени от правителството оръжия, които се изпращат почти всяка седмица на фронта. Администрацията на президента Джо Байдън обяви вчера пореден пакет от помощи за Киев, в който се включват още 20 милиона патрона за леко стрелково оръжие. "Не сме били в позиция, в която от някои критични боеприпаси да ни остават запаси за само няколко дни", заяви този месец пред журналисти финансовият инспектор на Пентагона Майкъл Маккорд. "Но сега ние подкрепяме партньор, който е (такава позиция)", добави той.

Производствените линии на САЩ нямат капацитет да снабдяват голяма сухопътна война и някои, като например тази за производство на ракети "Стингър", отдавна са спрели работа. По оценка на старшия съветник от Центъра за стратегически и международни изследвания Марк Кансиян, изпратените от САЩ в Украйна 1600 системи "Стингър" представляват около една четвърт от общите им запаси.

Системата HIMARS, която Украйна използва толкова ефективно в своята контраофанзива, е изправена пред подобни проблеми, каза Бил Лапланте - служителят на Пентагона, който отговаря за закупуване на оръжия. Производството на HIMARS е спряно от американската армия от 2014 г. до 2018 г., уточни той. Пентагонът този месец обяви договор на стойност 14,4 милиона долара за ускорено производство на нови HIMARS, които да попълнят запасите на САЩ.