Обвинение в групово изнасилване в петзвезден хотел в Кайро, за което беше съобщено от популярен акаунт в социалните мрежи, доведе до нова вълна на движението MeToo ("АзСъщо") в Египет, предаде Франс прес.

Предполагаемото посегателство е извършено в хотел "Феърмонт Найл сити" през 2014 г., когато група от шест мъже упоили и изнасилили няколко жертви, съобщи акаунтът Assault Police. Имената и снимките на обвинените за предполагаемите деяния, всички от които са от богати семейства, бяха публикувани онлайн.

АФП посочва, че не е успяла да провери автентичността им, но се е свързала с източник, близък до една от жертвите, който потвърдил публикуваните онлайн подробности за деянието. Жертвата не пожелала да говори, опасявайки се за безопасността си.

Акаунтът със 170 000 последователи беше принуден да спре внезапно работа вчера след множество смъртни заплахи, съобщи източник, близък до администратора му. Засега не е започнало официално разследване, въпреки че тагът FairmontIncident (ИнцидентътВъвФеърмонт) се разпространява в Туитър.

Акаунтът Assault Police изигра важна роля за протестите в Египет срещу Ахмед Басам Заки, бивш ученик на престижни образователни заведения, обвинен, че е сексуален агресор. Арестуван на 4 юли, Заки призна, че е нападнал и изнудвал шестима от подалите жалба, включително непълнолетна, според прокуратурата.

Националният съвет за жените осъди вчера заплахите срещу жените, съобщаващи за сексуален тормоз и призова жертвите "да съобщават незабавно за такива случаи, използвайки официалните механизми", като обеща да им окаже цялата необходима подкрепа.

Египетската министърка на международното сътрудничество Рания ал Машат публикува в Инстаграм послание в подкрепа на движението MeToo, като каза "на всички момичета: ние ви слушаме".

Хотел "Феърмонт" заяви, че е проучил обвиненията, публикувани онлайн, "веднага щом е научил за притеснителните обвинения". "Можем да потвърдим, че за този инцидент никога не е било съобщавано за пред хотела или пред туристическата полиция", добави директорката по връзките с обществеността на хотела.

През последната седмица няколко млади активистки получиха затворнически присъди за съдържание, споделено в приложението "ТикТок", което беше сметнато за неморално, припомня АФП. Според публикувано през 2013 г. проучване на ООН над 99 на сто от жените в Египет са били обект на тормоз и всеки ден се сблъскват с неприлични забележки и дори с опипване.