Тази нощ руските сили отново подложиха на обстрел украинската столица Киев, съобщиха от гражданската и военна администрация на града, цитирана от Франс прес. Според информацията всички ракети са били прихванати и унищожени.

"Още едно въздушно нападение срещу Киев, 13-то поред от началото на май! И както винаги, през нощта", съобщи администрацията в Телеграм акаунта си. Според него крилатите ракети са били изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95МС в района на Каспийско море.

"По предварителна информация всички вражески цели във въздушното пространство на Киев са открити и унищожени", добави администрацията.

В ежедневната си сутрешна актуализация украинската администрация съобщи за 55 руски нападения през изминалото денонощие. "Ракета С-300 е поразила язовир в района на Карловка в Донецка област" (изток), съобщи генералният щаб. "В резултат на това има голяма опасност от наводняване на околните населени места".

Много тежка нощ преживяха жителите в района на Днепропетровск след руска атака с ракети и дронове, съобщи ръководителят на Днепропетровската ОВА Сергей Лисак. По думите му в Днепър са пострадали две къщи и кола. Горели са две частни предприятия. Преди това над района са били свалени 5 крилати ракети и 6 дрона камикадзе Шахид.

"Последиците от руската атака можеха да бъдат много по-лоши, ако не беше нашата невероятна противовъздушна отбрана", написа той в Телеграм.

През нощта имаше силни експлозии и в руския град Краснодар, който се намира на 330 км от фронтовата линия в Украйна. Според местни разпръснати хора те са били поне две и са се чули над центъра на града сутринта. Според някои съобщения градът е бил атакуван от дронове.

Оперативният щаб на ФСБ в Краснодарския край потвърди, че в центъра на Краснодар в района на улица "Морска" се е случил инцидент. Оперативният щаб уверява, че няма пострадали, но повече подробности не се съобщават.

Телеграм-каналът Baza публикува и видео, заснето от местни жители, на взрив и стълб от дим, вследствие евентуално на дрон и снимка на сградата на мобилен оператор, евентуално повреден от отломките му.

Тази нощ и губернаторът на Ростовска област, тази нощ съобщи за свалена украинска ракета от системата за противовъздушна отбрана. По данни на властите това се е случило в района на град Морозовск, който е разположен на около 150 километра от границите на Луганска област.

Украинските военни не коментират на този етап ударите. Киев заявява, че не нанася удари по руска територия.

Междувременно войници от руската частна армия "Вагнер" продължават да контролират централната част на Бахмут. Соред твърденията на Пригожин предаването на пълния контрол на града на руската армия трябва да завърши до 1 юни.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че паравоенната група е отстъпила позициите на руската войска в покрайнините на града. Киев отрича Бахмут да е паднал. Според Маляр украинските части продължават да контролират малка част в югозападната част на града.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ ген. Майк Мили каза, че Русия няма да постигне военна победа срещу Украйна.

Първоначалните стратегически цели на Русия, включително свалянето на правителството в Киев, "не са постижими по военен път, те няма да бъдат осъществени", каза председателят на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили след онлайн конференция на над 50 подкрепящи Киев държави във формата "Рамщайн".

В същото време в Украйна има стотици хиляди руски войници, което прави целта на Киев да си възвърне цялата територия малко вероятна "в близко бъдеще", каза той.

"Това означава, че боевете ще продължат, ще бъдат кървави, ще бъдат тежки. И в някакъв момент двете страни или ще преговарят за уреждане на въпроса, или ще стигнат до военен изход."

"Мащабно начинание", нарече Марк Мили обучението на украински пилоти на изтребители Ф-16. Дания и Нидерландия ще са водещите държави в проекта, като финансиране ще се търси и от съюзници, които не разполагат с Ф-16.

Съединените щати са начело на усилията за международна подкрепа за Украйна, като бързо създадоха коалиция в подкрепа на Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и координираха помощта от десетки държави.

Като цяло поддръжниците на Украйна са предоставили близо 65 млрд. долара помощ за сигурността на страната, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин преди онлайнсрещата във формат "Рамщайн".