Ново прекратяване на огъня ще влезе в сила в района на конфликта в Източна Украйна в полунощ (и българско време), предаде Асошиейтед прес.

Ръководители на проруските сепаратисти казаха, че са инструктирали своите бойци за примирието, като са забранили използването на оръжие.

Украинските правителствени сили започнаха подготовка за прекратяването на огъня, заявиха военни източници.

Ако споразумението бъде спазвано, това ще "проправи пътя за прилагане на други клаузи" от Минските споразумения, казаха по-рано тази седмица от канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Над 14 000 човека бяха убити от началото на военните действия в Източна Украйна през 2014 г. Сключени през 2015 г. с посредничеството на Франция и Германия, Минските споразумения имат за цел да решат по мирен път конфликта между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските власти, припомня АП.

Договорът предвижда Украйна да си върне контрола над своята граница с Русия в контролираните сега от бунтовниците райони едва когато те получат широко самоуправление и организират местни избори, припомня АП.

Украинският президент, който бе избран през 2018 г. с обещание да сложи край на конфликта, иска страната му първо да си върне контрола над своята граница и тогава да бъдат произведени избори в сепаратистките области. Русия обаче настоява Минските споразумения да бъдат изпълнени в оригиналния си вид.

Новото споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, договорено в сряда, бе приветствано от Европейския съюз. Днес, в традиционната си неделна благословия, папа Франциск също приветства примирието и изрази надежда то да бъде спазвано "за възстановяване на доверието и полагане на основите за така необходимото и дълго чакано помирение" в региона.

Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски обсъдиха по телефона днес конфликта в Източна Украйна - броени часове преди в полунощ да влезе в сила ново прекратяване на огъня, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на техните канцеларии.

Путин казал на Зеленски, че решението на Украйна да организира тази година регионални избори в контролираните от сепаратистите области противоречи на Минските споразумения за уреждане на конфликта.

Украинският президент заявил на руския си колега, че са необходими по-нататъшни стъпки за освобождаване на гражданите на Украйна, задържани в източната част на страната, Крим и Русия.

Телефонният разговор се е провел по инициатива на Зеленски.