Руските войски са "превзели инициативата в Украйна и са започнали мащабна офанзива в Луганска област", смятат експерти от базирания в САЩ Институт за изследване на войната.

През последната седмица темпото на руските операции по линията Сватово-Кременная се е увеличило значително. Руски източници съобщават, че техните войски атакуват украинските отбранителни линии с незначителен напредък северозападно от Сватово край Купянск и западно от Кременная.

Кадри от геолокацията потвърждават присъствието на руски войски в района на Двуречна, северозападно от Сватово.

Освен това руското командване очевидно е разгърнало регулярни части за "решителни настъпателни операции". Силите на няколко полка от 144-а и 3-а мотострелкова дивизия (20-а армия, Западен военен окръг) и полк от 90-а танкова дивизия (Централен военен окръг), подкрепени от части на 76-а въздушнодесантна дивизия, както и неидентифицирани части на Южния военен окръг, провеждат настъпателни операции по линията Сватово-Кременная.

Участието на поне три големи дивизии в операциите в този район показва, че руската офанзива е започнала, смята Институтът. Но вероятно все още не е достигнала пълното си темпо. Руското командване все още не е задействало частите на 2-ра мотострелкова дивизия (1-ва гвардейска танкова армия, Западен военен окръг), която беше преместена в Луганска област през януари след ученията в Беларус.

Украйна очаква ново голямо руско настъпление през следващите 10 дни, пише по същата тема "Форин Полиси", цитирайки неназован украински военен служител.

Изданието отбелязва, че на фона на активизирането на военните действия военните анализатори смятат, че очакваната офанзива вече е започнала и вероятно ще се ускори с наближаването на първата годишнина от инвазията.

Украински официални лица смятат, че след неотдавнашната мобилизация руските сили в страната са надхвърлили 300 000 души. Тази цифра може да е малко по-ниска, но далеч надхвърля силите, които руският президент Владимир Путин използва през февруари миналата година. И този път те са концентрирани в източната част на страната.

"Усилията по мобилизацията изглежда са имали успех, тъй като са били разположени достатъчно войски, за да се спре настъплението на Украйна, макар и с цената на големи загуби за руските сили", пише изданието.

Последните руски атаки се отразяват тежко на украинските сили, които сега трябва да се борят с много по-плътно руско присъствие.

"Много от факторите, които позволиха на украинците да напреднат в Харковска област, вече не съществуват. Защитните линии са по-широки. Руснаците са ги минирали. Те се закрепиха", отбелязва военният анализатор от Rand Corporation Дара Масикот.

Освен това украинските военни смятат, че Русия вече разполага с 1800 танка, 3950 бронирани машини, 2700 артилерийски системи, 810 съветски многоцелеви ракетни системи като "Град" и "Смерч", 400 изтребителя и 300 хеликоптера, готови за нова настъпателна вълна.

Пентагонът обаче определи руските войски, които вече са хвърлени на бойното поле, като "зле екипирани, слабо обучени и бързащи". Но опасенията, че дори слабо обучени руски части могат да разбият украинските позиции с атаки в стил "жива вълна", доведоха до по-спешни молби от Киев за западни оръжия, пише "Форин Полиси".

Междувременно шефът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че компанията е спряла набирането на затворници.

Руските опозиционни мидии обясняват намаляването на въпросния набор с много големите загуби сред "вагнеровците" (поради естеството на тактиката им на постоянни атаки с вълни от пехота) по време на боевете през декември и януари край Бахмут.

Това бързо се разчува в затворите, което води до рязко намаляване на броя на затворниците, които искат да се запишат във "Вагнер". Хората, които искат да се бият, не желаят да се присъединяват към ЧВК, защото руската редовна армия плаща приблизително същите пари, а нивото на загубите е много по-ниско от това на "Вагнер".

В същото време редица руски издания, пишещи по темата за затворите, твърдят, че вербуването в затворите не е спряло, но вече се извършва не от Пригожин, а от оперативни работници, които заплашват затворниците, че ще реанимират старите им дела. Този подход се обяснява и с липсата на голям брой затворници, желаещи доброволно да се присъединят към "Вагнер".