Новият китайски премиер Ли Цян номинира четирима вицепремиери и това са Дън Сюесян, Чжан Гоцзин, Лю Гочжун и Хъ Лифън, предаде Ройтерс.

На ключовите постове министър на външните работи, на правосъдието и на отбраната Ли Цян номинира съответно Цин Ган, Хъ Жун и Ли Шанфу.

На постовете министър на държавната сигурност и на обществената сигурност премиерът номинира съответно Чън Исин и Ван Сяохун.

И Ган остана ръководител на китайската Централна банка.

Постовете си на министър на търговнията и на финансите запазват съответно Ван Вънтао и Лю Кюн. Чзън Шанцзе оглавява Държавната комисия за реформи и развитие.

Поста си на министър на промишлеността и информационните технологии запазва Цзин Чжуанлун. Също поста си на министър на науката и технологиите запазва Ван Чжъган.

Номинациите бяха одобрени от китайския парламент.

От новите министри безспорно най-интересен е Ли Шанфу, който е министър на отбраната. Той е роден през 1958 г. в град Чънду, в югозападната провинция Съчуан. Баща му Ли Шаочжу е участвал в гражданската война в Китай, а после и във войната срещу Япония.

Самият Ли Шанфу е учил във Военния научно-технически университет в град Чанша. После е започнал работа на космодрума Сичан, в Съчуан. Там е работил 31 години. През 2003 г. на 45 години той е назначен за началник на космодрума, а през 2006 г. получава званието генерал-майор. Под неговото ръководство през 2007 г. космодрумът Сичан е участвал в изпитването на китайско противоспътниково оръжие. През 2010 г. от космодрума потегля безпилотната лунна мисия "Чанъе 2".

През 2013 г. Ли Шанфу става началник на щаба на главното управление за въоръжение и военна техника на китайската армия, което отговаря за оборудването на армията и разработката на нови оръжия.

През 2016 г. Ли става заместник командващ щаба на войските за стратегическа поддръжка към китайската армия, създадени в резултат на мащабните военни реформи, инициирани през 2015 г.

През 2017 г. Ли Шанфу застана начело на управлението по развитие на въоръжението към Централния военен съвет на Китайската народна република, също създаден в резултат на реформите. През 2017 г. той влиза в състава и на Централния партиен комитет, а две години по-късно получава званието генерал.

През 2018 г. Ли Шанфу е санкциониран от САЩ, защото е одобрил закупуването от Китай на руски зенитни ракетни комплекси С-400 и на 10 изтребителя Су-35. Забранено му е да пътува до САЩ, което може да усложни контактите между Вашингтон и Пекин.

Според анализатори преназначаването на постовете им на ключови фигури в областта на икономиката и финансите, дава положителен сигнал към пазарите и показва, че правителството държи на стабилността, отбелязва Ройтерс по повод представения състав на правителството на Ли Цзян.

Си Цзинпин напълни най-висшите сфери на управлението с лоялисти, начело с предания му Ли Цян, който стана премиер вчера, отбелязва Франс прес.