Произведеният в Израел шпионски софтуер "Пегас" е бил използван в Йордания за хакване на мобилните телефони на най-малко 30 души, включително журналисти, адвокати, правозащитници и политически активисти, съобщи вчера организацията за дигитални права "Аксес нау" (Access Now), цитирана от Асошиейтед прес.

Хакването с шпионски софтуер, произведен от израелската компания "НСО груп", е извършено от 2019 г. до септември миналата година, посочва "Аксес нау" в свой доклад. Организацията не обвинява правителството на Йордания за хакерската атака.

Една от мишените е бил заместник-директорът на "Хюман райтс уоч" за региона Адам Кугъл, който каза в интервю, че е трудно да си представим кой друг освен правителството на Йордания би имал интерес от хакването на тези, които са станали мишени.

Йорданското правителство засега не е коментирало доклада, отбелязва АП.

В доклад от 2022 г., в който се описва много по-малка група от жертви на шпионския софтуер "Пегас" в Йордания, дигитални изследователи от изследователския център "Ситизън лаб" към университета в Торонто идентифицират двама оператори на шпионския софтуер, които според тях може да са били агенти на йорданското правителство. Година по-рано новинарският портал "Аксиос" съобщи за преговори между йорданското правителство и "НСО груп".

"Смятаме, че това е само върхът на айсберга, когато става въпрос за използването на шпионския софтуер "Пегас" в Йордания, и че истинският брой на жертвите вероятно е много по-голям", посочи организацията "Аксес нау". Нейният директор за Близкия изток и Северна Африка Маруа Фатафта каза, че поне 30 от 35-те известни лица, които са били обект на хакерска атака, са били успешно хакнати.

Компанията "НСО груп" твърди, че продава шпионския си софтуер само на проверени разузнавателни и правоприлагащи агенции - и то само за използване срещу терористи и опасни престъпници. Изследователите в областта на киберсигурността, които са проследили използването на шпионския софтуер в 45 държави, обаче, са документирали десетки случаи на политически мотивирана злоупотреба с него - от Мексико и Тайланд до Полша и Саудитска Арабия, посочва АП.