Високопоставеният евродепутат Мария Арена се оттегли от поста си на председател на подкомисията по правата на човека в Европейския парламент, като обвини за това нападките на журналисти и политически съперници на фона на продължаващия корупционен скандал "Катаргейт", пише "Политико".

Оставката й идва часове след като изданието публикува задълбочено разследване на комисията, което разкри, че Арена не е декларирала правилно безплатните полети и настаняване, които е получила от Катар. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола е била информирана за решението на Арена, съобщи служител на ЕС.

Арена е заявила, че се оттегля, за да защити имиджа си и работата на комисията по правата на човека на Европейския парламент, известна в ЕС като DROI.

Преди това "Политико" съобщи, че Арена обвинява секретаря си за това, че не е декларирала платено пътуване до Катар през май 2022 г. В момента комисията е в центъра на обвинения в корупция и пране на пари. Трима от четиримата заподозрени, задържани по предварителни обвинения, са свързани с групата на евродепутатите. Арена не е сред заподозрените и в сряда отново настоя, че по никакъв начин не е замесена в скандала, който е обзел Брюксел. "В светлината на политическите и медийните атаки от последните няколко седмици, които вредят не само на моя имидж, но и на цялата работа, извършена в сърцето на подкомитета, реших да подам оставка от поста председател", пише тя. Тя добавя, че полицията не е нахлула нито в офиса, нито в дома ѝ, и че белгийските власти не са поискали снемането на депутатския ѝ имунитет, което е необходима стъпка преди започване на наказателно разследване.

Комисията, която Арена ръководи от 2019 г. насам, има връзки с няколко от лицата, срещу които са повдигнати предварителни обвинения в белгийското наказателно разследване, включително италианския бивш евродепутат Пиер Антонио Панцери, който ръководеше комисията преди нея. В рамките на разследването белгийската полиция е извършила обиски в няколко офиса на настоящи парламентарни служители, свързани с комисията.