САЩ обявиха, че отпускат нов транш от военна помощ за Украйна в размер на 2,6 млрд. долара, включително ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и артилерийски боеприпаси, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

От общата сума САЩ ще доставят незабавно оръжия на стойност 500 млн. долара от своите запаси, а останалите 2,1 млрд. долара представляват поръчки за отбранителната промишленост, според изявление на Пентагона.

Освен ракетите за противовъздушна отбрана украинските сили ще получат допълнителни боеприпаси за произведените в САЩ високоточни мобилни ракетни пускови системи "Хаймарс" и артилерийски ракети, както и различни боеприпаси и резервни части, съобщи американското министерство на отбраната.

Поръчките за промишлеността са основно за противовъздушно оборудване и артилерия.

С новия транш общият размер на американската военна помощ за Украйна достига 35,1 млрд. долара от началото на руската офанзива на 24 февруари 2022 г. Новата помощ бе обявена в деня на историческото присъединяване на Финландия към НАТО след десетилетия на политика на неприсъединяване към военни съюзи.

Украинският президент Володимир Зеленски поднесе, както той заяви, "своите искрени поздравления" на Финландия за присъединяването ѝ към НАТО, което според него е "единствената ефективна гаранция за сигурност в региона на фона на руска агресия", съобщи Франс прес.

"Искрено поздравявам Финландия и президента Саули Нинистьо за присъединяването към НАТО", заяви Зеленски в приложението Телеграм.

Украйна също се стреми да се присъедини към Атлантическия алианс, припомня АФП.