Нова вълна от ракетни обстрели заля територията на Украйна, като цели на руските ракети бяха основно обекти на критичната инфраструктура, но не се размина и без поражения на цивилни обекти.

Всички блокове на Южноукраинската атомна електроцентрала са спрени. Причината е разрушаването на електропреносната мрежа. Леонид Олийник, говорител на "Енергоатом", потвърди това в коментар за медиите. "Да. Това се дължи на разрушаването на мрежите. В станцията няма нищо нередно. Няма накъде да се подава електричеството", отбелязва той.

В Киев бе уцелена жилищна сграда, загинаха трима, а 6 бяха ранени. Заради обстрела няколко украински региона са напълно без електричество.

Украинската столица е частично без ток, в цял Киев няма вода, съобщи кметът на града Виталий Кличко. "Специалистите на "Киевводоканал" работят за възможно най-бързото възстановяване на водоснабдяването. Моля, запасете се с вода за всеки случай", призова Кличко.

Одеса е останала напълно без електричество, съобщи ръководителят от местната администрация Максим Марченко.

Харков, Хмелницки, Николаев и Запорожие също останаха частично без електричество, съобщават медиите.

Аварийни изключвания има във всички региони. Извънредните прекъсвания на електрозахранването в цялата страна ще продължат, съобщиха от Укренерго. По-рано компанията съобщи, че студът и леденият дъжд са затруднили ремонтните дейности.

"Заради прекъсването на електрозахранването в Харков е спрян целият електрически транспорт. Евакуираме хората от метрото. Допълнителни автобуси са изтеглени за маршрутите на наземния електрически транспорт", пише кметът на Харков Терехов.

"Ремонтни екипи заедно с подразделения на Държавната служба за извънредни ситуации ще започнат да отстраняват щетите веднага след края на въздушната тревога. Но поради замръзване и ледения дъжд в някои региони спешните ремонти на съоръженията, повредени от ракетите, може да продължат по-дълго", каза Укренерго.

От украинските железници съобщиха, че без ток са участъци в столицата, Днепър, Николаевска, Лвовска, Виницка, Сумска и Харковска област.

Съседна Молдова също е засегната: Кишинев и редица молдовски райони останаха без електричество. Това съобщи вицепремиерът на страната Андрей Спину. Това вече се случи при предишния масиран руски обстрел на Украйна: един от далекопроводите, който доставяше електроенергия на Молдова, беше автоматично прекъснат.

Президентът на Молдова Мария Санду коментира прекъсването на електрозахранването в страната. "Русия остави Молдова в бездна. Не можем имаме доверие на режим, който ни оставя в тъмнина и студ, който умишлено убива хора от просто желание да остави други народи в бедност и унижение", написа тя в Twitter.