Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Гърция през есента, информира турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Заедно с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис Ердоган ще председателства заседанието на Съвета за сътрудничество на високо равнище в Солун, което ще бъде първото от близо седем години и половина насам.

СиЕнЕн-Тюрк коментира, че на практика е започнала нова епоха в турско-гръцките отношения.

В турско-гръцките отношения, които от дълго време бяха много обтегнати заради редица разногласия - основно заради въздушното пространство над Егейско море, започна нова епоха. Отношенията се затоплиха сериозно и след разговорите между Ердоган и Мицотакис в рамките на форума на НАТО във Вилнюс. След срещата им от канцеларията на гръцкия премиер съобщиха, че положителният климат в двустранните отношения между Гърция и Турция през последните месеци трябва да има както "приемственост, така и последователност", тъй като това би било в интерес на двете страни. До този извод са стигнали по време на разговора си Кириакос Мицотакис и Реджеп Тайип Ердоган.

На фона на подготовките за посещението на президента Ердоган в Солун през есента, се очертават и две нови водещи действащи лица в периода на затопляне на връзките между страните и това ще бъдат външните министри на Турция и Гърция Хакан Фидан и Йо́ргос Герапетри́тис, отбелязва турската телевизия.

Планира се двамата министри лично да поемат диалога по основните спорни въпроси, който досега се водеше между делегации на министерствата на външните работи.

СиЕнЕн-Тюрк припомня, че отношенията между Турция и Гърция се подобриха след трагедиите в двете страни - унищожителните земетресения в Турция на 6 февруари и влаковата катастрофа в Гърция на 28 февруари.

Телевизията отбелязва, че преди посещението в Солун турският президент може да се срещне с Мицотакис и на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември.

СиЕнЕн-Тюрк коментира още, че срещата във Вилнюс между Ердоган и Мицотакис е била много по-различна от последните четири срещи на двамата лидери. Езикът на тялото им, докато се ръкуваха, даваше сигнал за добра атмосфера още преди началото на срещата. По време на изявленията след срещата бяха направени сходни коментари.

Очаква се през есента да бъдат възобновени и преговорите за мерките за укрепване на доверието в Егейско море.

Сигналите на Турция за сближаване с Европейския съюз и Запада също така са в интерес на Гърция, добавя СиЕнЕн-Тюрк.

Турция и ЕС

В Европейския съюз има положителна атмосфера по отношение на съживяването на процеса за евроинтеграция на Турция, заяви вчера Ердоган, цитиран от турските медии.

Турция иска ускоряване на преговорния процес, свързан с присъединяването й към Европейския съюз като пълноправен член, каза още президентът пред журналисти в самолета на връщане от Вилнюс, където участва в срещата на върха на НАТО, посочи телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ще ускорим и преговорите за актуализиране на митническия съюз, което ще има положителен ефект върху турската икономика. Надявам се да преодолеем и трудностите по въпроса за безвизовия режим за турски граждани, каза държавният глава.

Ердоган съобщи, че е изпратил главния си съветник Ариф Чагатай в Брюксел за преговори, свързани с евроинтеграцията на Турция. Преговорите са планирани за днес

Надявам се, че разговорите ще бъдат ползотворни. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен също отправи положително послание в това отношение, каза Ердоган.