Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и израелският премиер Бенямин Нетаняху, които се намират в разгара на предизборна кампания, си размениха днес нови обиди, съобщава АФП, цитирана от БТА.

"Нека той да не ни поучава. Ей, Нетаняху, дръж се добре. Ти си тиранин", заяви турският президент на митинг в Анкара, след като израелският премиер го нарече "диктатор".

Ердоган, който води предизборна кампания за местните избори на 31 март, обвини също Нетаняху, че е "избил палестински деца".

Той определи израелския премиер като "крадец", визирайки твърденията за корупция срещу Нетаняху.

Тази размяна на обидни реплики между двамата лидери започна, след като Анкара остро критикува Нетаняху, който е в предизборна кампания за парламентарните избори на 9 април, заради негов коментар от неделя, че Израел не е държавата-нация на всички негови граждани, а "само на еврейския народ".

Турският президентски говорител Ибрахим Калън обвини вчера Нетаняху в "явен расизъм".

"Турският диктатор Ердоган атакува израелската демокрация, а затворите му са пълни с журналисти и съдии. Колко смешно", заявява Нетаняху в разпространено миналата нощ изявление на канцеларията му.

В коментар в Туитър днес Нетаняху определи като "шега" и това, че Ердоган "проповядва демокрация и военна етика", а в същото време "изпраща десетки хиляди политически опоненти в затвора, извършва геноцид срещу кюрдите и окупира Северен Кипър".

Ердоган спомена и сблъсъците вчера между израелски полицаи и палестинци на Площада на джамиите в Ерусалим, като изрази съжаление, че израелските полицаи и военни влизат на това свещено място.

"Не ни предизвиквай. Ние никога не сме угнетили евреин в тази страна, ние никога не сме направили на синагога това, което вие правите (на Площада на джамиите). Не ни предизвиквай, ние няма да се хванем на тази игра", предупреди турският президент.

В отговор на това Нетаняху заяви: "По-добре е той да не се бърка в Ерусалим. Ердоган може да научи от нас как да уважава всички религии и да защитава правата на човека".

Отношенията между Турция и Израел се обтегнаха миналата година по редица въпроси, най-вече при приемането през юли на спорен закон, гласуван от израелския парламент и определящ Израел като държавата-нация на еврейския народ.

Ердоган, който защитава палестинската кауза, критикува тогава Израел, като го нарече "най-фашистката и най-расистка" държава в света.