Земетресение с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер е регистрирано в Егейско море в 9:38 часа тази сутрин. Епицентърът на труса е край остров Лесбос и турския град Айваджък, окръг Чанаккале. Усетен е както в Турция и Гърция, така и в България и Северна Македония.

Според информация на уебсайта на турското президентство за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD), в 10:38 ч. (09:38 българско време) е регистрирано земетресение с магнитуд 5, чийто епицентър е бил на 21 км от гръцкия остров Лесбос и 15,82 км от турския град Айваджък в Егейско море. Установено е, че епицентърът на земетресението е бил на 14,95 километра под морската повърхност.

Трусът е усетен осезателно на остров Лесбос, както и в Измир, Чанаккале и околните крайбрежни райони на Егейско море. От областната управа в Чанаккале съобщиха, че няма информация за жертви, ранени и сериозни материални щети.

Има данни, че земетресението е усетено в района на Кърджали, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Земният трус е на 456 километра от София. Той е в близост до района, където на 7 януари бяха регистрирани няколко земетресения с магнитуд 4,8 и 4,9, припомнят сеизмолозите от БАН.

Инж. геофизик проф. д-р Йовгюн Ахмет Ерджан говори пред турската информационна агенция турската агенция Одативи за силните земетресения, които от уикенда зачестиха покрай Лесбос и Чанаккале.

Според данни на AFAD, в понеделник друго земетресение с магнитуд 4,0 е имало в същия район край Айваджък, Чанаккале. Преди това земетресение с магнитуд 5,0, стресна гръцкия остров Лесбос в събота сутринта. То беше усетено и в Чанаккале и Балъкесир.

Проф. Ерджан заяви, че очаква земетресенията с по-висок интензитет да облекчат напрежението в региона.

"Районът между Карабурун и Мидили (Лесбос) беше едно от местата, където чакахме мощно земетресение от дълго време. В този район имаше земетресение преди 4 години, но магнитуда му не беше толкова голям, колкото очаквахме. То не успя да освободи напрежението генерирано в тази разломна линия.

Ерджан заяви, че се очакват силни земетресения в намиращия се наблизо Измир:

"В този ​​регион очакваме мощен трус поне от 6,9 по Рихтер. Разбира се, няма информация кога ще се случи то. Земетресенията, които се случват сега, са земетресения, които са с магнитут до 4 или между 4-5 по Рихтер. Те ще продължат като вторични трусове от предишните земетресения. Вторичните трусове могат да продължат от две до пет години. В бъдеще, обаче очакваме в този регион отново да има мощно земетресение."