Триста и деветият ден от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна започна с въздушна тревога в повечето региони. По данни на Южното оперативно командване на Украйна Русия е изстреляла ракети, съобщава се също така за активност на руската стратегическа авиация. Двадесет ракети "Калибър" са в готовност да бъдат изстреляни от Черно море.

През нощта руската армия нанесе удар по енергийната инфраструктура на Харков с помощта на 13 ирански безпилотни самолета "Шахид-136". Единадесет от тези дронове са свалени, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Днепропетровска област също е атакувана от дронове. Въздушното командване на Восток съобщава за пет свалени безпилотни самолета.

Междувременно паметниците на Екатерина II и Суворов бяха демонтирани в Одеса тази нощ, съобщиха местните медии. Демонтираните скулптури ще се пазят в Одеския национален художествен музей, съобщиха от градския съвет.

Решението за демонтиране на паметниците на основателите на града (Екатерина II, Йосиф Дерибас, Платон Зубов, Франц дьо Волан и Григорий Потьомкин) и на пълководеца Александър Суворов бе змето от градския съвет на 30 ноември.

Между другото, паметникът на основателите на Одеса е съборен за втори път в историята.

Първоначално монументът е открит през 1900 г., по времето на Руската империя. През 1920 г. композицията е разрушена от болшевиките. Възстановен е вече в независима Украйна през 2007 г. с решение на Одеския градски съвет. Проектът е спонсориран и поръчан за реконструкция от Руслан Тарпан, депутат от Одеския градски съвет.

Украинските медии отбелязват, че в световната история няма много примери, когато един и същ паметник е разрушаван два пъти.