Нов подвариант на COVID-19 предизвиква тревога в САЩ, където се разпространява бързо, а вече има регистрирани случаи в 29 държави, съобщиха световните агенции. 

XBB.1.5 е поредната разновидност на доминиращия глобално подвариант Омикрон, който бе предшестван от вариантите Алфа, Бета, Гама и Делта.

"Обезпокоени сме от трансмисивността му, особено в някои страни в Европа и североизточната част на САЩ, където XBB.1.5 бързо измести други циркулиращи подварианти", заяви Мария Ван Керхов, технически ръководител за COVID-19 към СЗО.

Омикрон превъзхожда всички предишни варианти на новия коронавирус от появата си в края на 2021 г. и даде живот на много подварианти, които са дори по-силно заразни от оригиналния вариант. Смята се, че симптомите на XBB.1.5 са сходни с тези на предходните разновидности на Омикрон, но все още е твърде рано това да бъде потвърдено. Повечето хора се оплакват от грипоподобни симптоми.

XBB.1.5 се развива въз основа на XBB, който циркулира във Великобритания от септември 2022 г., но все още не е определен като вариант, предизвикващ тревога, от здравните власти.

XBB има мутация, благодарение на която побеждава имунната защита и в същото време намалява способността му да заразява клетките.

Според проф. Уенди Баркли от Импириъл колидж Лондон XBB.1.5 има мутация, известна като F486P. Тя възстановява способността му да се прикрепя към клетките, като същевременно заобикаля имунната защита. Тъкмо заради това подвариантът се разпространява по-лесно, предаде БТА.

Учени от Световната здравна организация потвърдиха в сряда, че XBB.1.5 има предимство за разпространение пред всички известни досега подварианти на Омикрон. Засега няма индикации, че тази разновидност е по-сериозна или вредна от предходните вариант на Омикрон.

Проф. Пол Хънтър от университета на Източна Англия каза, че досега не е виждал доказателства XBB.1.5 да е по-опасен от останалите разновидности на Омикрон. Според него има ирония във факта, че всички се фокусират върху възникването на нови разновидности от Китай, а XBB.1.5 идва от САЩ.

Според проф. Баркли няма причини за особена тревога от разновидността за британското население, защото няма данни XBB.1.5 да е способен да пробие защитата от тежка инфекция, осигурена от ваксините.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО